voor scheiden gft- en groenafval

9 april 2009 om 00:00 Nieuws

Met deze actie bedanken afvalbedrijf De Meerlanden en gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude inwoners voor hun inspanning organisch afval gescheiden aan te leveren. De Meerlanden verwerkt het organisch afval tot compost en inwoners krijgen hun ingezamelde afval nu dus terug in de vorm van compost.

Vuilniswagens rijden straks op gft-afval dat ze zelf inzamelen RIJSENHOUT/HALFWEG - Inwoners van de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude en Haarlemmermeer kunnen op zaterdag 11 april van 9 tot 12 uur gratis vier zakken compost ophalen. Dat kan respectievelijk bij de gemeentewerf in Halfweg, de Ringweg 22 in Spaarndam, Cruquiusweg 47 in Heemstede of de milieustraat aan de Aarbergerweg in Rijsenhout.

Sinds jaar en dag bieden burgers groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden van ander afval aan. Voor veel burgers is dat de gewoonste zaak van de wereld. Afvalbedrijven en gemeenten willen hun inwoners echter bedanken voor de inzet: het scheiden van organisch afval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu. Op vertoon van hun legitimatiebewijs kunnen inwoners gratis vier zakken compost à 20 liter ophalen. Ook inwoners van een wijk, straat of flat waar organisch afval niet gescheiden wordt ingezameld, kunnen compost ophalen.

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Binnenkort verwerkt De Meerlanden gft-afval niet meer alleen tot compost. In 2010 is een heel nieuwe verwerkingsinstallatie gereed voor de vergisting van gft-afval. Bij vergisting komt gas vrij. Van dit gas maakt De Meerlanden dan groengas, CO2 én compost. Compost en CO2 laten bloemen en planten, groente en fruit groeien. Groengas is te gebruiken om te verwarmen. Het is ook mogelijk om op groengas te rijden. Straks rijden vuilniswagens van De Meerlanden klimaatneutraal op het gft-afval dat ze zelf inzamelen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie