Vrijwilligers brengen boeken bij mensen thuis langs

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

‘Boek aan Huis’ heet de op maat gemaakte dienstverlening die wordt geleverd door Bibliotheek Haarlemmermeer en de Unie van Vrijwilligers (UVV) Haarlem en Omstreken. Eens in de drie weken brengt een vrijwilliger boeken bij mensen thuis en neemt tegelijkertijd de gelezen boeken weer mee terug. De service is er voor iedereen die lid is van de bibliotheek. De bijzondere dienstverlening kost slechts 13 euro per jaar. Wie een Haarlemmermeer Pas heeft betaalt géén bibliotheekabonnement, maar uitsluitend de kosten van de extra bijdrage.

Bibliotheek en UVV leveren dienstverlening op maat HAARLEMMERMEER - Lezen kan altijd. Om dat mogelijk te maken kunnen mensen in de gemeente boeken laten thuisbezorgen. De service is bedoeld voor hen die niet (meer) zelf naar de bibliotheek kunnen komen.

Voor de bieb is Trudy de Vries coördinator van het project Boek aan Huis. Zij voert de inventarisatiegesprekken bij de mensen thuis. “Tijdens zo’n gesprek komen de specifieke wensen op tafel. Heeft iemand groteletterboeken nodig? Of luisterboeken? Of daisy-roms, een speciaal soort luisterboek waarbij je ook kunt bladeren om te zoeken naar pagina’s. Of leeshulpmiddelen? Lezen kan dus altijd. Ook als gewoon lezen niet meer gaat.” Begonnen in Hoofddorp is de Boek aan Huis-service inmiddels ook actief in Nieuw-Vennep, Badhoevedorp en Zwanenburg. Mensen die in dorpen wonen waar geen bibliotheek is of waar een bibliobus komt kunnen ook van de service gebruik maken.

UVV-vrijwilligers maken een keer per drie weken een rondje door hun wijk of dorp om op een van tevoren afgesproken tijdstip het boekenpakket af te leveren. Het zijn steevast bezoeken waar naar uitgekeken wordt, weet Frits Duker die als coördinator van de vrijwilligers rijders regelt, wijken indeelt en niet te beroerd is zelf ook te rijden als dat nodig is. “Een rijder is altijd een welkome persoon die, hoewel niet verplicht, meestal wel een praatje maakt. Een rijder heeft tevens een sociaal signalerende functie. De vrijwilligers rijden in hun eigen auto, krijgen daarvoor een kilometervergoeding en zijn collectief verzekerd. Het is geweldig leuk en dankbaar werk en vanwege uitbreiding van het project zijn nieuwe rijders van harte welkom.” Wie meer wil weten over dit vrijwilligerswerk mag bellen: (023) 558 14 04.

Voor meer informatie of aanmelden voor Boek aan Huis: www.obhm.nl of (023) 566 48 00.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie