College wil lokale lasten in 2010 opnieuw niet verhogen

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het college is er opnieuw in geslaagd een sluitende begroting naar de gemeenteraad te sturen. Dat komt ook door een financiële meevaller van bijna 2,5 miljoen euro. Vanaf 2011 worden er wel tekorten verwacht. Dat vraagt om bezuinigingen oplopend van 1 miljoen euro in 2011 tot ruim 2 miljoen in 2013. Volgens B en W is het volgend jaar aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad om die bezuinigingen in te vullen.

B en W: ‘We laten voor onze opvolgers een degelijke financiële basis achter’ HOOFDDORP - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, gaan de lokale lasten als de onroerend-zaakbelasting (ozb) volgend jaar weer niet omhoog. Dat staat in de gemeentebegroting 2010-2013, die het college dinsdag met enige trots heeft gepresenteerd. “We willen onze inwoners en bedrijven in deze zware tijden zoveel mogelijk ontzien”, zei wethouder van Financiën, Jeroen Nobel (PvdA).

De kans is groot dat het gemeentelijk huishoudboekje het na 2011 zwaar te verduren krijgt door bezuinigingen uit Den Haag. De rijksoverheid moet zoals bekend een bedrag van 35 miljard bezuinigen. Wethouder Nobel rekende dinsdag voor dat Haarlemmermeer voor elke miljard die het kabinet op gemeenten bezuinigt 700.000 tot 800.000 euro zal moeten ombuigen. Bepaald geen prettig vooruitzicht, zo erkende de wethouder.

Nobel voegde er direct aan toe dat dit college een solide en degelijke financiële basis achterlaat voor zijn opvolgers. Volgens hem komt dat ook doordat vorig jaar is besloten een extra bijdrage uit het Gemeentefonds niet direct in de begroting op te nemen. “Hadden we dat wel gedaan, dan hadden we volgend jaar misschien wel vijf miljoen moeten bezuinigen.”

Geld voor nieuw beleid is er volgend jaar niet. Het college gaat door op de weg die het in 2006 bij zijn start is ingeslagen. Al eerder hebben burgemeester en wethouders vastgesteld dat alle punten uit het coalitieprogramma ‘Rood, groen en blauw’ inmiddels zijn uitgevoerd of op de rails staan.

Het beschikbare geld gaat onder meer naar uitvoering van het klimaatbeleid. Milieuwethouder Herman Tuning stuurt daarvoor binnenkort voorstellen naar de raad. Ook komt dezelfde wethouder op korte termijn met een visie op mobiliteit. Het terugdringen van autoverkeer ten gunste van openbaar vervoer is daar een belangrijk onderdeel van. Wethouder Tuning kon dinsdag niet zeggen of er deze periode ook een nieuwe parkeernota op stapel staat.

Doordat Haarlemmermeer is aangeschoven bij de kring van 100.000-plus gemeenten is er de komende twee jaar jaarlijks een miljoen extra beschikbaar voor leefbaarheid. Volgens burgemeester Theo Weterings wordt dat geld met name besteed aan de aanpak van verloedering en overlast. Vooral dat laatste is geen weggegooid geld, want uit onderzoek is gebleken dat de klachten over overlast van met name jongeren fors is toegenomen. “Het tegengaan van overlast loopt als een rode draad door het collegebeleid”, zei de burgemeester.

Waar het college volgend jaar ook veel geld aan wil uitgeven is de aanleg van wegen en groengebieden in dorpen en wijken. Daarover is deze week al contact geweest met dorps- en wijkraden. Daarnaast gaat er geld naar het opknappen van sportaccommodaties. Volgens sportwethouder Michel Bezuijen is de uitvoering van de sportnota in volle gang. Hij kondigde aan dat binnenkort ook de eerste sportleiders worden gepresenteerd, die ook op een ander terrein actief zijn.

De raad bespreekt de gemeentebegroting op 5 november.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie