Nieuw-Vennep krijgt nieuwe brandweerkazerne

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - In de buurt van de kruising van de noordelijke randweg en de IJweg in Nieuw-Vennep wordt een nieuwe brandweerkazerne gebouwd. Daarnaast blijven de vrijwilligersposten aan de Kalslagerring, in Lisserbroek en in Rijsenhout. De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met dit plan.

De nieuwe kazerne komt in de plaats van de tijdelijke aan de Noorderdreef die op dit moment nog in gebruik is door beroepsbrandweerlieden. Deze huisvesting voldoet niet meer aan de eisen en wordt daarom binnenkort vervangen door tijdelijke huisvesting. De nieuwbouw start volgens planning in 2012 en moet in 2014 klaar zijn. De nieuwe brandweerkazerne gaat ruim 3.3 miljoen euro kosten.

Dat er in Nieuw-Vennep een nieuwe brandweerkazerne moest komen, was al langer duidelijk. De vraag was alleen waar die zou moeten worden gebouwd. Een adviesbureau kwam tot acht mogelijke locaties. Het college van burgemeester en wethouders koos een ‘beroepskazerne’ aan de IJweg en de bestaande kazerne voor vrijwilligers aan de Kalslaggering als de meest wenselijke optie. De gemeenteraad steunde vorige week die keuze.

Met de twee kazernes in Nieuw-Vennep en de posten in Lisserbroek en Rijsenhout moet de brandweerzorg in het zuiden van de polder in de toekomst zijn gegarandeerd. Daarbij is ook rekening gehouden met de komst van 10.000 nieuwe woningen in de zogeheten Westflank. Uit onderzoek is gebleken dat ondanks de aanwezigheid van voldoende posten de wettelijke aanrijtijden van de brandweer niet overal kan worden gehaald.

Burgemeester Theo Weterings zei vorige week tijdens de discussie in de gemeenteraad dat dit geen probleem hoeft te zijn. Hij zegde op initiatief van CDA-raadslid Stans Gehrels toe te overleggen met de ‘buitengebieden’ van de kernen Abbenes, Burgerveen en Leimuiderbrug, waar die honderd procent dekking met name niet kan worden gehaald. Er komt ook een campagne om juist in die gebieden nieuwe vrijwilligers te werven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie