Haarlemmermeer helpt Cebu een beetje op de goede weg

17 december 2009 om 00:00 Nieuws

Haarlemmermeer onderhoudt al vele jaren een stedenband met Cebu op de Filippijnen met regelmatige uitwisselingen. Zo komen elk half jaar zo’n tien studenten van de Cebu Technical University in Barili naar Nederland om stage te lopen bij kwekers in en rond Burgerveen en Rijsenhout. Groepen Haarlemmermeerders gaan op hun beurt naar Cebu om daar aan het werk te gaan bij diverse projecten zoals een waterproject. Er is ook materiële ondersteuning vanuit Haarlemmermeer. In Cebu rijdt bijvoorbeeld al een brandweerauto uit Haarlemmermeer en volgend jaar volgt er nog een. Maar ook computers starten in Cebu een nieuw leven.

Cheque als een belangrijke druppel op de gloeiende plaat HAARLEMMERMEER - Het zijn wellicht druppels op een gloeiende plaat. Maar het zijn wél druppels. Zoals de cheque die Lidwien van Velsen enkele dagen geleden overhandigde aan een school in Cebu, de stad waarmee Haarlemmermeer een stedenband heeft. Wethouder Michel Bezuijen liep, samen met Hugo van Luling het geldbedrag bij elkaar tijdens zijn eerste marathon van New York.

De computers, de brandweerauto en de school waren allemaal onderdeel van een uitgebreid programma dat een Haarlemmermeerse delegatie enkele dagen geleden volgde tijdens een bezoek aan Cebu. Een bewogen bezoek, beschrijft deelnemer Henk Hijstek bij terugkomst in Hoofddorp. Bewogen, omdat in de loop der jaren veel in gang is gezet in Cebu. Door het eigen bestuur, maar ook mede dankzij de steun en inbreng van Haarlemmermeer. Maar ook bewogen door de drukte van de stad en de verkeersstroom die zich ogenschijnlijk chaotisch ‘beweegt’. ‘Bewogen’ vanwege het drukke en veelzijdige programma dat de delegatie moest afwerken. Met onder andere een presentatie van Nagiel Banacia, de City Protocol Officer van de burgemeester van Cebu City over de ontwikkeling van de stad. De bouw van huizen met hulp van ‘bewogen’ mensen van My Cebu. Een bezoek aan ERUF, de brandweer en ambulance dienst van Cebu. Bezoeken aan meerdere scholen en schooltjes. Een bezoek aan Tisa voor het waterproject. En de overhandiging van de al eerder genoemde cheque van 4.850 euro. Deze werd met gejuich ontvangen. “Dat mensen die zover van Cebu wonen, dit voor ons over hebben”, liet een geëmotioneerde moeder weten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie