Roerdomp

21 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Iedereen kent de blauwe reiger, die bij ons in de polder bijvoorbeeld in het Wandelbos van Hoofddorp broedt. Maar er zijn nog tien andere soorten reigers, waarvan de ene soort nog schuwer en/of zeldzamer is dan de andere. Zo meldde ik vorig jaar winter dat er grote zilverreigers in onze polder waren terechtgekomen en ook dit jaar is er al weer tenminste één gezien. De roerdomp is een andere schuwe reigersoort. Deze inheemse reiger leeft sinds mensenheugenis in de moerassen en rietvelden van ons land, die vroeger algemeen en uitgestrekt waren. Rond 1975 schatte men het aantal broedparen op 500 tot 700. Daarna ging het snel bergafwaarts onder andere door het verdwijnen van rietvelden door bosopslag, recreatiedruk en stedenbouw. Na de winter van 1996 waren er nog maar circa 150 paar. Een herstel na deze strenge winter - zoals daarvoor altijd het geval was - bleef uit. De roerdomp staat daarom nu op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.

Bijzonder: De roerdomp is een middelgrote, bruine reiger, die veelal verborgen leeft in het riet en daarvoor (zie foto) een prima schutkleur heeft. Tussen het riet zoekt deze soort naar amfibieën en vissen en dan vooral in schemerperioden. Als hij zich bespied waant, blijft hij roerloos staan met de snavel recht naar boven wijzend. In deze ‘paalhouding’ is hij vrijwel onzichtbaar. Het geluid dat de roerdomp maakt, is een laag dreunend en zeer ver dragend ‘hoemp’ geluid. Om vrouwtjes te lokken, maakt hij een hoog en scherp geluid. Vroeger dacht men soms dat de roep van deze vogel het geluid van de duivel was.

Waar: Het broedbiotoop bestaat uit grote, ongestoorde rietvelden in het water. In de winter is de kans om een roerdomp te zien groter dan in de zomer, omdat er ‘s winters meer roerdompen zijn en omdat ze ‘s winters vaker het riet verlaten om voedsel te zoeken. Soms zie je ze zelfs over het ijs schuifelen. Vorig jaar winter zag ik een roerdomp overvliegen en de afgelopen week werd er een exemplaar in het Haarlemmermeerse Bos waargenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie