Onopvallende koe Marie 47 levert 100.000 liter melk

29 april 2010 om 00:00 Nieuws

In de stal van Kees en Ellie van Wees treffen we twee gezellige dames aan, ze staan al jaren naast elkaar. De ene dame heeft net een mijlpaal bereikt, de ander gaat dat waarschijnlijk niet halen. Koe Marie 47 is dertien jaar geleden geboren op de boerderij van familie Van Wees en heeft inmiddels negen kalveren op de wereld gezet. Twee dochters staan verderop in de stal. Afgelopen week heeft zij honderdduizend liter melk geproduceerd.

Kees en Ellie van Wees leven voor hun koeien én drie kinderen NIEUW-VENNEP - Een boerderij met koeien, daar vind je er niet veel van in Haarlemmermeer. De boerderij van familie Van Wees aan de Rijnlanderweg 1169 is zo’n boerderij. Marie 47 is één van de tachtig melkkoeien en inmiddels goed voor honderdduizend liter melk.

Kees van Wees: “Marie is eigenlijk een onopvallende koe. Honderdduizend liter is op zich geen grote opbrengst voor een koe die 32 liter melk per dag geeft. Maar Marie heeft het gewoon heel lang vol gehouden. En dat is een prachtige prestatie, want een koe moet hard werken om een liter melk te produceren.”

Kees en Ellie runnen het boerenbedrijf vanaf 1993. “We leven voor onze beesten, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Maar uiteraard ook voor onze twee zonen en dochter,” vertelt Ellie. “Je moet altijd klaar staan voor je koeien. Afgelopen zondag nog. Er kondigde zich een nieuw kalfje aan. Het was elf uur ‘s avonds en waren eigenlijk net klaar om naar bed te gaan. Uiteindelijk ben je tot middernacht met z’n tweeën bezig het kalf op de wereld te zetten. Zelfs op mijn trouwdag rende ik in mijn trouwjurk achter een losgebroken koe aan!”

Op de boerderij staan 45 ‘volwassen’ koeien die voor de melkproductie zorgen. Zo’n 35 koeien zijn in opleiding. Een gesloten bedrijfsvoering zorgt voor een gezonde veestapel. Dat is een hele klus. De stier die het sperma aanlevert moet aan een lijst van wensen voldoen. De ene koe heeft bijvoorbeeld sterkere benen nodig, de ander gezondere uiers, weer een ander een beter vetgehalte. Dit alles moet er voor zorgen dat de melkproductie van prima kwaliteit is.

De melk wordt geleverd aan Friesland Campina en heeft al tweeëndertig jaar een prima kwaliteit. “Je bent wel eigen baas, maar ook weer niet,” gaat Kees verder. “De melkfabriekanten bepalen de prijs die je voor je melk krijgt. Als de kwaliteit voldoet word je niet gekort.”

In 1994 is de familie Van Wees begonnen met de verkoop van zelfgemaakte zuivelproducten. De veestapel kon niet verder worden uitgebreid wegens ruimtegebrek. Om toch het hoofd boven water houden zijn zij begonnen met een eigen winkeltje. Ellie: “Het is uit nood begonnen, maar ik vind het hartstikke leuk. Er komen allerlei mensen langs. We verkopen niet allen onze producten, maar vertellen de mensen ook graag over ons bedrijf. Inmiddels hebben we een vaste klantenkring en weten wat die mensen lekker vinden. Even een gezellig praatje met de mensen, het persoonlijke contact, dat missen ze in de grote supermarkten.”

Kees en Ellie zijn wekelijks zo’n 60 tot 70 uur met hun bedrijf bezig, niks is hen teveel. Kees laat weten dat dat alleen mogelijk is als je er met zijn tweeën helemaal voor gaat. En als er dan een koe is die meer dan honderdduizend liter melk produceert, zijn zij daar apetrots op.

Bekijk ook het filmpje dat de HC heeft gemaakt van het bezoek aan de boerderij waarin Kees en Ellie vertellen over hun bedrijf en uiteraard Marie 47.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie