Groen licht voor windpark

7 april 2011 om 00:00 Nieuws

Er is een kans dat er nog drie extra turbines in Burgerveen-Oost worden geplaatst, maar daarvoor moet eerst worden geloot of deze uitbreiding in aanmerking komt voor subsidie. Voorlopig is Dijkers al blij dat er drie windmolens worden gerealiseerd. Het project gaat tussen de 5,3 en 5,8 miljoen euro kosten.

‘Voor het eind van het jaar staan er drie windturbines in Burgerveen-Oost’ HAARLEMMERMEER - Voor het einde van dit jaar staan er in Burgerveen-Oost drie grote windmolens die 2100 huishoudens jaarlijks van stroom voorzien. Dat zegt Kevin Dijkers van investeerder Yard uit Amersfoort, die het windpark gaat realiseren. “Eindelijk staat het licht op groen voor dit windpark”, aldus Dijkers.

De realisatie is mogelijk door een subsidie voor stimulering van duurzame energie, een regeling die nog stamt uit het vorige kabinet. Yard gaat het windpark vooralsnog vijftien jaar exploiteren. De drie turbines leveren samen 3,9 miljard megawatt stroom, zoals gezegd goed voor 2100 huishoudens per jaar.

De plannen voor het windmolenpark in Burgerveen-Oost dateren al van jaren geleden. De voortgang verliep uiterst moeizaam. Dijkers: “De subsidieregeling was onvoldoende om het project rendabel te kunnen uitvoeren. Daarnaast kostte het moeite om de nodige vergunningen binnen te halen. Schiphol lag dwars vanwege de hoogte van de windmolens. Dat zou een gevaar kunnen vormen voor het vliegverkeer. Daarop is het ontwerp aangepast. Er is ook veel onderhandeld met grondeigenaren. Maar nu is alles rond, op enkele kleine vergunningen na. Dat moet geen reden zijn om het park nog tegen te houden.”

De meest belangrijke vergunning is sinds begin dit jaar onherroepelijk geworden. Volgens Dijkers is dit ook te danken aan wethouder John Nederstigt, die zich actief met de realisatie van het windpark heeft beziggehouden. “Hij is zeer actief betrokken geweest bij het regelen van vergunningen. Dat is zeker positief geweest.”

De wethouder meldde het goede nieuws over het windpark vorige week met enige trots in de gemeenteraad. Volgens hem is de luchthaven Schiphol inmiddels ook positief gestemd over de komst van het windpark. Windenergie is een belangrijk onderdeel van de inspanningen van de gemeente om het energieverbruik duurzamer te maken.

Yard, een bedrijf dat investeert in milieuvriendelijke energieprojecten, heeft de plannen voor het windpark Burgerveen-Oost vorig jaar zomer overgenomen van de coöperatieve vereniging Meerwind, die zich al meer dan twintig jaar inzet voor meer windenergie. Deze vereniging werd in 1989 in Nieuw-Vennep opgericht om de samenleving ervan te overtuigen dat wind een belangrijke energiebron is.

Meerwind stelt zich op dit moment als belangrijkste taak het vervangen van de Polderjongen, een veertig meter hoge windturbine bij het knooppunt Burgerveen. Deze Polderjongen levert sinds oktober 1996 schone stroom aan in totaal 120 huishoudens. Meerwind exploiteert sinds 1993 verder nog de Meermin, een windmolen die 100 huishoudens energie levert. Deze molen staat op het talud van de A4, vlak bij het viaduct van de Venneperweg.

En dan zijn er nog plannen voor een windpark in Haarlemmermeer-Zuid ten zuiden van de weg N207. Dat plan dateert uit 2006, maar is minder ver dan de plannen voor Burgerveen-Oost.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie