‘Echo van de knal blijft nog lang hoorbaar in Toolenburg’

14 juli 2011 om 00:00 Nieuws

De burgemeester is één van de drie sprekers tijdens een sobere herdenkingsbijeenkomst in de Lichtkring, de kerk die midden in de wijk staat waar het gezinsdrama plaatsvond. “Niet alleen geografisch”, aldus dominee Wim Knoeff, voorganger in de Lichtkring. “De kerk maakt deel uit van deze maatschappij en dus van deze wijk. Voor de mensen van die wijk zetten wij vandaag onze deuren open zodat we samen het verdriet kunnen delen. Want verdriet - dat is er zeker. Heel veel verdriet.”

Herdenkingswoorden vol verdriet voor omgekomen gezin HOOFDDORP - Na de knal is deze wijk niet meer hetzelfde en het zal nog lang duren voordat dat weer zo is. Burgemeester Theo Weterings was er afgelopen vrijdag duidelijk over. Hetgeen dinsdag 5 juli is gebeurd in de woning aan de Haya van Somerensingel heeft diepe sporen getrokken in de omgeving van de woning, op de school waar de kinderen naar toe gingen en in de wijk Toolenburg.

Henry de Groot, voorzitter van de Montessori school, de school waarvan de 11-jarige Lana, de 9 jarige Lisa en de 7-jarige Daan leerlingen waren, gebruikt woorden van dezelfde strekking. “We moeten verder met drie klassen waarin drie stoelen leeg blijven. Het zal ons tijd kosten om de emotionele leegte op te vullen.” Maar hij had ook woorden van troost. “De veerkracht die kinderen tonen in deze periode kan ons wellicht als voorbeeld dienen om verder te gaan met ons leven. Want hoe erg het ook is - we moeten verder. Voor de andere kinderen, voor de buurt en voor ons zelf.”

Ook de burgemeester is er van overtuigd dat we verder moeten, maar dat het nog lang zal duren eer de echo van de knal, gevolgd door een doodse stilte, even rond 2 uur, echt verstomd. Als die al verstomt, want de woning blijft een ‘levend’ monument in een wijk waar een compleet gezin het leven liet. “Niemand begrijpt het en dat maakt het zo moeilijk om dit drama een plaats te geven dat plaatsvond midden in Toolenburg, een gewone mooie wijk in Hoofddorp.”

In de kerk luisteren bijna honderd buurtbewoners en belangstellenden naar de woorden van verdriet, verbazing, angst en hoop, met op de achtergrond beelden van het hekwerk vol met tekeningen, gedichten, knuffels en brandende kaarsjes. Tussendoor is er orgelspel en trompet. Vóór in de kerkzaal zit de Iraakse ambassadeur. Later op de middag brengt hij nog een bezoek aan de uitgebrande, inmiddels dichtgetimmerde woning.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een minuut stilte voor de gezinsleden die omkwamen tijdens de brand: de Iraakse 43-jarige vader Shirwan Mohammed Kadir, zijn Russische 35-jarige vrouw Natalia Yurievna en hun kinderen, Lana, Lisa en Daan.

Het is even na 17 uur, er zijn geen camera’s meer, als zes familieleden met een grote foto van het gezin de kerkzaal in lopen. Onder hen de vader van Shirwan Mohammed. In een persbericht van dezelfde middag is Shirwan aangewezen als de man die de brand heeft aangestoken. De familieleden bedanken de initiatiefnemers voor de bijeenkomst. “Dit is ook voor ons een grote steun.” Twee dagen later is er voor de vader een herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam. Daar ligt ook het condoleanceregister uit de Lichtkring. De vijf bossen bloemen uit de kerk zijn er ook.

Maandag wordt bekend gemaakt dat binnenkort de hekken worden verwijderd en alle bloemen, kaarten, gedichten en andere uitingen van medeleven worden verzameld en aan de families overhandigd (ïs inmiddels gebeurd, red.). De familie van de moeder van het omgekomen gezin heeft in besloten kring, tijdens een crematie, afscheid genomen van de kinderen en hun moeder.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie