Golf: Finale van de Futures Jeugdtour 2011 gewonnen door Severiano Prins en Floor Sinke

18 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - De Futures Jeugdtour werd een prooi voor Severiano Prins en Floor Sinke. Op de Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem, gelegen op de uitlopers van de Gulpenerberg, werden de finales van de Van Lanschot Jeugdtour en Future Jeugdtour gehouden. In totaal kwamen 68 jongens en meisjes aan de start op de twee finales van de wedstrijdseries die onder auspiciën staan van de Nederlandse Golf Federatie.

De finale van de Futures Jeugdtour is gewonnen door Severiano Prins. De 16-jarige speler met de fraaie golfnaam van de Haarlemmermeersche bleef de nummer twee Martijn Horters met een halve slag voor en had drie slagen minder dan de nummer drie, Vince van Veen. 

,,Ik heb er lang opgewacht en heb het nu gekregen en dat is een heel speciaal gevoel'' aldus een licht geëmotioneerde Prins. ,,Ik heb heel hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het is mijn momentje. Het was voor mij een heel lang jaar met veel tegenslagen''. 

Na de winst in de Faldo Series in Nederland is de winst op de Futures Jeugdtour voor Prins ,,De slagroom op de taart.'' Prins die naar Limburg afreisde in gezelschap van zijn opa speelde bewust geen voorronde. ''Ik heb twee kopjes koffie gedronken en ben de baan ingegaan. Ik had geen verwachtingen en misschien is het daarom goed gegaan. Volgend jaar speel ik de Van Lanschot Tour omdat ik dan te oud ben voor de Futures.'' 

Floor Sinke

Bij de meisjes ging de titel naar de 15-jarige Floor Sinke die Roos Haarman nipt met een halve slag voor bleef. Adriene te Riele werd derde met vijf slagen achterstand op de winnares. ,,Opgelucht en heerlijk'', was het eerste wat Floor Sinke na afloop kon uitbrengen. 

Na een derde plaats in 2009  op de Freshman Tour en een eerste plaats op de Challenge Tour in 2010 pakte de speelster van Amelisweerd nu de hoofdprijs op de Futures Tour.  ,,Ik stond er goed voor maar was vanochtend wel heel erg zenuwachtig en daardoor speelde ik de eerste ronde niet helemaal goed maar in de tweede ronde van de dag kwam het gevoel weer terug. Het scheelde niet veel maar ben erg blij met mijn overwinning.'' 

De Van Lanschot Jeugdtour is de hoogste categorie van de in Nederland gespeelde jeugdtours voor spelers tot en met 21 jaar met de laagste handicap, bij de Futures Tour liggen de handicaps een categorie hoger. Aan het begin van het jaar worden spelers op hun handicap ingedeeld. Van de vijf toernooien mogen de drie beste scores worden meegenomen naar de finale. 

De finale van de Van Lanschot Jeugdtour 2011

Robbie van West won met zeven slagen voorsprong op Sem van Westdijk en acht op de nummer drie van het eindklassement, Laurens Jansen. Na eerder de Trompbeker en het Luxemburgs Amateur Open op zijn naam te hebben geschreven is dit de derde titel dit jaar voor de speler van Prise d'Eau. 

,,Het was moeilijk. De baan is smal en er stond best wel wat wind', zei hij. 'Ook de greens waren niet in de allerbeste conditie maar voor de rest ging het wel goed. Voor mij kwam het best wel als een verrassing dat ik heb gewonnen. Ik ben na 36 holes op een dag wel emotioneel en conditioneel aan mijn einde.'' 

Robbie van West kijkt terug op een wisselend jaar met zoals hij zelf zegt goede en minder goede dingen. ,,Ik moet proberen volgend jaar constanter te gaan spelen. Ik ben nu 19-jaar en heb nog twee jaar om mee te mogen spelen op het Van Lanschot en ga zeker volgend jaar weer meedoen. Deze overwinning is in ieder geval goed voor mijn zelfvertrouwen.'' 

Karlijn Zaanen

Karlijn Zaanen won net als in 2008 bij de meisjes. In de finale bleef ze Ileen Domela Nieuwenhuis met één slag voor en had ze aan het eind drie slagen voorsprong op Anne van Dam. ,,Ik begon vandaag samen met Giulia van den Berg met een voorsprong op de rest van het veld maar daar was voor mij na de eerste ronde weinig meer van over. Bij het begin van de tweede ronde moest ik weer van voren af aan beginnen. Dankzij een paar goede up-and-downs wist ik het te redden maar ik was zeker niet tevreden met mijn spel.'' 

Karlijn Zaanen won eerder dit jaar de Trompbeker en het Brabants Open en kan dus terugkijken op een succesvol jaar. Het was voor de 21-jarige wel de laatste keer dat ze deel kon nemen aan de Van Lanschot Jeugdtour. ,,Ik ben wel blij met de uitslag maar de manier waarop laat voor mij nog wat te wensen.'' Aldus een opgeluchte Zaanen. 

Jeugdtours

De Van Lanschot Jeugdtour is de hoogste categorie van de in Nederland gespeelde jeugdtours voor spelers tot en met 21 jaar met de laagste handicap, bij de Futures Tour liggen de handicaps een categorie hoger. Aan het begin van het jaar worden spelers op hun handicap ingedeeld. Van de vijf toernooien mogen de drie beste scores worden meegenomen naar de finale. 

,,De NGF jeugdtours waar de Van Lanschot en Futures Tour deel van uitmaken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het topgolf in Nederland'', aldus NGF topcoach Joost Steenkamer die een aantal van zijn pupillen op de voet volgde en hun tussen de eerste en tweede ronde met raad ter zijde stond. ,,Wil je het beste in jezelf naar boven halen als golfer dan moet je veel wedstrijden spelen. De NGF organiseert voor alle leeftijden toernooien van de Mini Plus Tour tot het Van Lanschot en dat is goed voor de aanwas en ontwikkeling van topgolfers in Nederland.''

Joost Steenkamer, die zich voornamelijk bezig houdt met het course management aspect van het spel, loopt in de baan mee om talent te scouten maar ook om de 17 spelers van Jong Oranje en de Oranje selectie die meespelen te adviseren waar dat nodig mocht zijn om het beste uit hun spel te halen. 

,,Tim Sluiter, Floris de Vries en Joost Luiten'' zijn een paar voorbeelden van spelers die ooit op de jeugdtours hun eerste stappen hebben gezet op weg naar een professionele carrière op de Europese Tour'', vervolgt Steenkamer. ,,Dat geeft extra glans aan het winnen van deze twee Tours.'' 

De beste vijf jongens en drie meisjes op de Van Lanschot Jeugdtour worden opgenomen in het Talent Fund die ze financieel in staat stelt om deel te nemen aan training stages en  extra privileges geeft op het gebied van begeleiding en ondersteuning. Voor de beste vijf jongens en drie meisjes op de Futures Tour volgt een vijfdaagse reis naar Ierland waar diverse wedstrijden zullen worden gespeeld. 

Op de baan van het Utrechtse Amelisweerd werden de finales van de Freshman en de Challenge Jeugdtours. De eindstanden van deze circuits zijn:

Freshman meisjes: 1 Sarah Wiegant; 2 Romy Meekers en 3 Daphne van Houten. 

Freshman jongens: 1 Floris Veth; 2 Jochem Hubregtse; 3 Koen van Bijsterveld en 4 Mike Toorop.

Challenge meisjes: 1 Marilene Puts; 2 Annabel Groothuis en 3 Danique van Scheppingen. 

Challenge jongens: 1 Peter Melching; 2 Rick van de Lande; 3 Bram Baarslag; 4 Ricky Sanders en 5 Jim de Heij.

Bron: NGF

Foto 1 (Ronald Speijer): V.l.n.r.: Robbie van West, Karlijn Zaanen, Floor Sinke en Severiano Prins.

Foto 2: Alle deelnemers van de finale in Limburg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie