Zaterdag 5 november aan de slag in en met de natuur

4 november 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - In het kader van de Landelijke Natuurwerkdag kunnen inwoners van Haarlemmermeer op drie verschillende locaties in en met de natuur 'aan de slag'. Wie zaterdag niet kan, of nog beter ook op andere dagen aan de slag wil, die kan volgens de beheerder van De Heimanshof kiezen uit 11, 12 en 16 november. Voor zaterdag hebben zich al ruim 200 mensen aangemeld.

Eén van de drie locaties betreft de Historische Fruittuinen boomgaard in centrum Hoofddorp. De boomgaard met het Wandelbos is een groene long midden in Hoofddorp met veel bijzonder natuurelementen. Maar hij wordt aan het zicht ontrokken door een rand van elzen en wilgen die spontaan is opgeschoten. Deze bomen en boompjes gaan we ecologisch verantwoord en creatief dunnen en knotten, zo dat de natuur- en landschapswaarde verbeterd wordt.

De tweede gaat om 'Ecologisch Pimpen' van eenzijdige bossen in de Groene Weelde. Voor de Floriade van 2002 zijn veel nieuwe bossen geplant in de Groene Weelde. Deze bossen zijn nu ca 15 jaar oud en soms eenzijdig, bijvoorbeeld alleen maar eiken. In overleg met Recreatieschap Spaarnwoude gaan we deze bossenselectief dunnen zodat er ruimte komt voor andere soorten. Het gekapte hout wordt gebruikt voor aanleg van paddenstoelenmuren en als broedgelegenheid voor kleine dieren. Als speciale attractie kunnen deelnemers genieten van een pannenkoekenlunch in het pannenkoeken restaurant voor bijna niets.

Er wordt gewerkt op 5 november, 12 november ('s middags) en op 26 november (10-1 uur; kinderen en ouders)

De derde betreft het beheer van het Stenenveld Bornholm in samenwerking met de wijkraad Bornholm. Dit stenenveld met enorme keien is een voor Nederland unieke locatie waar bijzondere planten en dieren zoals hagedissen kunnen leven. Maar dan moet het wel beheerd worden. Wij gaan dit gebied daarvoor geschikt maken door de overmaat aan spontaan opgeschoten kruiden en boompjes te verwijderen.

Werkdagen zijn: 5 november, 11 november ('s ochtends en 's middags).

Sponsoractie

Deelnemers aan de Natuurwerkdag in Haarlemmermeer kunnen ook meedoen aan een sponsoractie voor het bouwen van een school in Batu Tumpeng op Lombok, Indonesië. De stichting Kan ik er wat aan doen?! heeft hiertoe samenwerking gezocht met M.E.E.R. Groen/De Heimanshof. Voor meer informatie: www.kanikerwataandoen.nl.

Op zaterdag 5 november, landelijke natuurwerkdag, wordt er gewerkt van 10 tot 17 uur.

Voor meer informatie en/of opgeven: www.natuurwerkdag.nl/meedoen (trefwoord MEERgroen of Heimanshof) of rechtstreeks bij de beheerder Franke van der Laan, (06) 48 22 64 90 of fbvdlaan@zonnet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie