Grote wens onderduiker Mart Cohen na 70 jaar vervuld

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Afgelopen maandag. Een stralende dag. Maar zo zonnig als 6 februari is, is het leven van de Joodse Mart Cohen (1934) en zijn twee broers Louis (1931) en Hans (1932) niet verlopen. Omdat ze gevaar liepen werd het drietal in 1943 door het verzet vanuit Amsterdam naar de bekende onderduikboerderij van de familie Boogaard in Nieuw-Vennep gebracht. Louis (oorlogsnaam Piet Kruijf) ging door naar de familie Van Woudenberg in Nieuw-Vennep. Dochter Bep en Piet gingen als zus en broer door het leven. Hans (oorlogsnaam Joop Kruijf) kwam bij de familie Eijk in Burgerveen terecht. Mart bleef op de boerderij tot de grote razzia. Hij wist te ontkomen en kwam steeds in andere pleeggezinnen terecht. Zijn beide ouders en zijn broers werden opgepakt en overleefden de oorlog niet. Evenals de rest van zijn familie.

Speurtocht Patricia van den Bosch krijgt bijzondere wending HOOFDDORP - “Dat ik jullie gevonden heb is voor altijd.” Mart Cohen moet vechten tegen zijn tranen als hij dit zegt aan de grote tafel in de zonovergoten hal van het Historisch Museum.

Dat haar overgrootouders Gerbrand en Hilletje Eijk een Joodse onderduiker in huis hebben gehad - voor de buitenwereld was hij een broer van haar grootmoeder Anna - vond Patricia van den Bosch-Hogenkamp zó fantastisch dat de 28-jarige Rijsenhoutse een jaar geleden een speurtocht begon naar de broers Cohen. Met succes. “Ik zat van de zomer in een bootje toen Patricia mij belde. Ik sloeg zowat overboord van schrik”, vertelt Mart in het museum. “Ze had sporen gevonden van mensen die zeer belangrijk voor me waren. We zijn die sporen gaan volgen met als resultaat dat ik vandaag met An, Bep en Metje aan tafel zit. Mijn grote wens is vervuld en ik blijf jullie voor altijd dankbaar”, zegt Mart met vochtige ogen. Voor Bep heeft hij een zelfde cadeau meegebracht als dat hij eerder aan Anna en Metje schonk: een verzilverde chanoekia (een achtarmige kandelaar).

Voor Metje van Dijk - Boogaard (bijna 93) is het heel bijzonder terug te zijn in het museum, bekent ze conservator Elise van Melis. Samen met haar broer Teunis zorgde zij voor de onderduikers. Ook voor Mart Cohen. Vlak voor Teunis door de Duitsers werd opgepakt had hij Metje een ingelijste psalmtekst gegeven met de opdracht het goed te bewaren. Het was het cadeautje dat hij voor zijn 29e verjaardag had gekregen van Piet Kruijf. Het beladen geschenk uit 1943 schonk zij in november 2008 aan het museum.

En Patricia? Die straalt nu haar missie is volbracht. Zij ontdekte dat de naam Kruijf in feite Cohen moest zijn. Tijdens haar noeste speurtocht heeft ze veel verhalen gehoord. Ze wil ze als bundel uitbrengen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie