Maak kennis met Grote Klaas, Mooie Nel en Dappere Hansje

3 september 2012 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - 'Het landschap als geschiedenisboek' dwars door het recreatiegebied Spaarnwoude. Beleef het tijdens een afwisselende fietstocht op dinsdag 11 september georganiseerd door IVN Zuid-Kennemerland met veel geschiedenis en rijke historie door het hele recreatiegebied Spaarnwoude.

Spaarnwoude staat bekend om haar mooie Hollandse polders met monumentale boerderijen en molens. Goed te zien is hoe het landschap in de loop der eeuwen is veranderd. Ruim 5000 jaar geleden lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude. Landinwaarts was een enorm waddengebied, dat later in een moerasgebied veranderde waarin een veenlaag ontstond. Veel die oude landschapskenmerken zijn te vinden, evenals sporen van de strijd tegen het water van bewoners uit die tijd.

De tocht voert langs monumenten en oude veenrivieren zoals De Liede en het Spaarne waar de oer-Hollandse strijd tegen het water nog goed zichtbaar is. Het is raadzaam een verrekijker mee te nemen en stevige schoenen te dragen. Deze tocht is overigens niet geschikt voor kinderen. Vertrek is dinsdag 11 september bij de Spaarndammerdijk bij het standbeeld van Hansje Brinkers in Spaarndam. De fietstocht start om 18 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie