Leo Feijen: ‘Er blijft altijd geloof in de polder’

13 september 2012 om 00:00 Nieuws

“Het gaat namelijk niet om zomaar een boek”, aldus één van de initiatiefnemers, Adri van der Wal. Twee jaar geleden nam hij samen met fotograaf Kees van der Veer en mede-auteur Ria Stolk van boekwinkel Het Kruispunt het initiatief tot Geloven in de Polder. Niet wetende welk werk het drietal daarmee op haar hals haalde. Uren van overleg, honderden mailtjes naar elkaar en naar allerlei kerkgenootschappen, ruim 9.000 foto’s van kerkgebouwen en delen van het interieur en ook nog eens meerdere gesprekken met de meeschrijvers. Maar het resultaat is er naar, lieten ook burgemeester Weterings, Leo Fijen en Wigle Tamboer weten. Zij prezen, ieder vanuit een eigen achtergrond, de initiatiefnemers. De burgemeester wees vooral op de maatschappelijke rol van de kerken in 160 jaar Haarlemmermeer. Adri van der Wal liet weten overtuigd te zijn dat er nog veel 'levend geloof' is en blijft in de polder ook al loopt het aantal kerkgangers terug (‘er gaat niemand als laatste het licht uitdoen’). Leo Fijen ging daarin volop mee, maar wees wel meteen op een dubbele verantwoordelijkheid. Als voorbeeld verwees hij naar de verkiezingsstrijd waarin begrippen als God, kerk, geloof en geloven niet of nauwelijks te horen zijn geweest.

Feestelijke presentatie nieuw boek HOOFDDORP - De boekwinkel Het Kruispunt, naast de Joannes de Doperkerk waar de presentatie plaatsvond, is een fraai boekwerk rijker. “En daarmee de inwoners van deze fraaie polder”, aldus Leo Fijen, hoofd van de omroep RKK. Hij was één de sprekers afgelopen zaterdag die - ieder vanuit zijn eigen achtergrond - aangaven blij te zijn met Geloven in de Polder.

Dat ligt niet alleen aan de politici, zei hij bijna verwijtend, dat ligt ook aan ons. “Wij moeten veel meer de deuren van onze kerken openzetten. Wij moeten veel meer laten horen dat we geloven, dat we een keus maken voor God en zijn zoon Jezus Christus.” Hij, geboren in Halfweg naast een kerk die beschreven wordt in het boek, is er van overtuigd dat mensen spirituele wezens zijn en blijven, maar dat er blijkbaar minder behoefte is aan georganiseerde bijeenkomsten in een kerkgebouw. “Maar geloof zal er altijd blijven. Dat laat dit boek duidelijk zien. Niemand gaat ooit het licht uitdoen.”

Wigle Tamboer, geboren Nieuw-Venneper, voorganger van De Meerkerk (ook in het boek), liet weten dat hij al pionerend tot de ontdekking is gekomen hoeveel geloof en geloven voor hem betekent. “Maar dat geldt voor heel veel mensen", waarmee hij meteen aansloot bij de woorden van de eerste spreker. "Dit boek is ook een boek vol hoop.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie