Energy ball en zonnepanelen onthuld op Dag van de Duurzaamheid

9 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De eerste kWh zijn al in het begin van de week opgewekt, woensdagmiddag is de energy ball en een serie zonnepanelen officieel in gebruik genomen. De energieleveranciers staan op het dak van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp. De onthulling was één van de hoogtepunten tijdens de Dag van de Duurzaamheid.

Woensdag 10 oktober is niet zomaar een dag in het jaar. Het is een mooie dag om te trouwen vanwege het ritme van 10-10. En het is al weer een aantal jaren de Dag van de Duurzaamheid. Gemeente, Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer, scholen, en kerngroep De Groene Loper organiseren voorafgaand aan deze dag en op de dag zelf tal van activiteiten om bewoners en bedrijven bewust te maken van hun energieverbruik. Met als uiteindelijk doel dat zelfde energieverbruik om te buigen in een lager verbruik.

Eén van die acties is de elektriciteitsmeter zoals die enkele weken geleden nog in het centrum van Rijsenhout stond. 'Wat doet Rijsenhout uit?' was daarbij de vraag. Het antwoord was heel divers, het resultaat zelf was net niet goed genoeg. Rijsenhout scoorde net niet lager dan gepland.

Er zijn meer acties. Wellicht niet zo goed zichtbaar, maar op het dak van de KSH staat sinds kort een energy ball, een kleine windturbine die bij het minste zuchtje wind al draait en daarmee elektriciteit opwekt. Er naast staat een serie zonnepanelen die 'leven' van het zonlicht.

Rob Glebbeek weet er alles van. Hij is een van de leerkrachten van de KSH, de school die dit schooljaar gestart is met de zogeheten talentenstroom. Leerlingen van de leerjaren 1, 2 en 3 krijgen via deze leerweg extra informatie die ze voorbereidt op hun uiteindelijke profielkeuze. Rob 'doet' de module duurzaamheid en dat betekent acht weken praten over en kijken naar (en onderzoek doen naar) alles wat met energie en duurzaamheid te maken heeft.

Dus: wat voor soorten energie zijn er? Hoeveel energiegebruikers heb je thuis? Hoe kun je energie besparen? Hoe kun je energie winnen? "Ze doen enthousiast mee'', laat Rob, staand op het dak, weten. "Ze zien zelf ook wel de noodzaak in van minder energieverbruik. Maar ja, het blijft natuurlijk wel makkelijk zo'n stekker in een stopcontact steken.''

Andere onderdelen van de Dag van de Duurzaamheid waren woensdagmiddag een discussie over 'Duurzaamheid in Haarlemmermeer en haar scholen', presentaties van leerlingen en de onthulling van twee kunstwerken van E-Waste (de E staat voor elektronica) in de aula van de KSH.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie