Lezing over Nederlandse geheim agenten in CRASH Museum '40-'45

21 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 houdt op zaterdag 2 februari om 13 uur een lezing over Nederlandse geheim agenten. Zij werden in de periode maart 1944 tot mei 1945 vanuit Engeland boven Nederland gedropt om verzetsorganisaties te ondersteunen en te instrueren en om contact met 'Londen' te onderhouden. Deze agenten, de 'andere soldaten van Oranje' werkten voor het Bureau Bijzondere Opdrachten.

Dit bureau werd in Londen opgericht als opvolger van de organisatie die in Engeland verantwoordelijk was voor de uitzending van Nederlandse agenten in de periode van het Englandspiel. Die agenten en veel radio telegrafisten die in die jaren werden gedropt, vielen mede door het verraad van Nederlanders in handen van de Duitsers en werden gedwongen voor hen te werken zonder dat 'Londen' dit in de gaten had. Dit drama kostte honderden mensen uit het verzet het leven.

Met de oprichting van het BBO kwam er een nieuwe fase in het inlichtingenwerk. Tot mei 1945 werden er circa 70 agenten uitgezonden. De lezing in het CRASH Museum '40-'45 gaat over het werk van deze Nederlandse verzetshelden. De informatie is gebaseerd op de vier boeken die auteur Eddy de Roever schreef over de agenten van het BBO en op de bijbehorende archieven die ook bijzondere filmbeelden bevatten. Enkele van deze historische filmbeelden worden getoond.

Eén van de BBO agenten was Jos Gemmeke. Zij sprong op 10 maart 1945 boven Nieuwkoop uit een Short Stirling bommenwerper. Van de parachute die zij bij die sprong gebruikte werd in 1946 een jurk gemaakt die sinds september 2008 als topstuk in het museum staat. CRASH heeft ook in de collectie de poederdoos waarin Jos Gemmeke geheime documenten verstopte die naar Prins Bernhard gebracht moesten worden.

Rond deze voorwerpen en andere persoonlijke voorwerpen van de geheim agenten is in het museum een permanente tentoonstelling ingericht over de BBO-agenten, hun ontvangstcomités (droppingploegen) en de bij droppingen gebruikte vliegtuigen. De tentoonstelling kan voorafgaand aan de lezing bezocht worden.

De lezing is van 13 tot ongeveer 15.30 uur. Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 is geopend van 11 tot 16 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout). De toegang bedraagt € 2,50 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Zie tevens www.crash40-45.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie