Koolmees en huismus meest gezien tijdens Nationale Vogeltelling

22 januari 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Het afgelopen weekend hebben bijna 60.000 mensen meegedaan aan de 10e editie van de Nationale Tuinvogeltelling. Landelijk scoorde de huismus het best, in Haarlemmermeer moet deze 'straatvechter' zijn topnotering op diverse locaties afstaan aan de koolmees.

De winterse omstandigheden met sneeuw en kou hebben duidelijk invloed gehad op de resultaten van de telling, laten de initiatiefnemers Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland weten. Door de sneeuw zijn de vogels meer dan anders gedwongen hun voedsel te zoeken in de bebouwde kom. En dat leverde veel hogere telcijfers op dan voorgaande jaren.

De meest getelde vogel werd, landelijk, de huismus. Nummer 2 en 3 werden, net als in voorgaande jaren, de koolmees en de merel.

In Haarlemmermeer zijn het de koolmees, huismus, merel en spreeuw die zich het meest lieten zien. Met opvallend detail dat in Nieuw-Vennep de koolmees op nummer 1 staat en huismus en merel op 2 en 3.

De tellingen in Hoofddorp laten ook opvallende resultaten zien. In de wijk Toolenburg (rond postcode 2135) wordt de top drie gevormd door huismus, spreeuw en merel. In Hoofddorp centrum (rond postcode 2131) zijn het de koolmees, merel en vink.

Volgend jaar is de landelijke telling op 18 en 19 januari.

Voor meer informatie: www.tuinvogeltelling.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie