Afvalmonsters voor twee winkelcentra

14 maart 2013 om 00:00 Nieuws

Het was jammer dat er zaterdagochtend zo weinig kinderen bij waren, bij de onthulling van hun ‘monsters’ in winkelcentrum Toolenburg en Winkelcentrum Skagerhof. Nu moest Vesna Dragojevic, kinderwerker bij MeerWaarde, haar verhaal houden tegen enkele genodigden en de toevallige passanten. Met als resultaat dat er eigenlijk veel te weinig mensen hoorden hoe enthousiast de leerlingen die dag daarvoor aan het werk waren gegaan met vuilnisbakzakken, handschoenen en vuilprikkers. Die hadden ze gekregen om zelf aan de slag te gaan met het opschonen van de omgeving van de school, één dag voor de officiële Landelijke Opschoondag.

Landelijke Opschoondag zet wijkbewoners aan het werk HOOFDDORP - De winkelcentra Toolenburg en Skagerhof zijn sinds zaterdag in het bezit van een afvalmonster. Met dank aan de leerlingen die vrijdagmiddag de omgeving van hun basisschool hebben opgeruimd. Tijdens workshops verwerkten zij een deel van het afval tot ‘kunstzinnige waarschuwingen’.

Het gevonden zwerfvuil, variërend van de gebruikelijke blikjes tot de meer ongebruikelijke kinderhandschoenen, mochten ze vrijdagmiddag vervolgens gebruiken voor het maken van een afvalmonster. Die monsters werden zaterdagochtend onthuld in de twee winkelcentra om bezoekers erop te wijzen hoeveel afval er zwerft rondom scholen, winkelcentra en rond andere gebouwen. ‘Waarschuwende kunstwerken’ derhalve die laten zien dat niet iedereen het vuil deponeert waar het wel hoort.

De actie met de scholen was georganiseerd in samenwerking met wijkraden, de gemeente, de winkeliersverenigingen, de scholen en afvalverwerkingsbedrijf de Meerlanden. Laatstgenoemde stelde de materiaal ter beschikking.

Op de officiële dag zelf werd op verschillende locaties in Haarlemmermeer de omgeving ‘opgeschoond’. Eén daarvan was de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch. Hier lieten meerdere bewoners zich niet afschrikken door de sterk veranderde weersomstandigheden. Zowel volwassenen als kinderen gingen voortvarend aan de slag met het verwijderen van zwerfafval uit de struiken en het opruimen van de troep voor de rioolputten. De vrijwilligers wisten zich in hun schoonmaakwerk geholpen door medewerkers van De Meerlanden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie