'Schade in groengebieden door Mud Masters'

15 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het evenement Mud Masters dat komend weekend in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde wordt gehouden is schadelijk voor de natuur in die gebieden. Met name de orchideeën hebben er erg onder te lijden. Dat zei de Hoofddorpse orchideedeskundige Roelie de Regt donderdag als inspreekster tijdens de raadsvergadering.

Volgens De Regt heeft de vorige editie van het populaire Mud Masters in oktober vorig jaar veel schade berokkent aan de natuur. Zij pleitte ervoor dat buitenevenementen in groengebieden moeten voldoen aan de flora- en faunawet.

Vanuit de gemeenteraad kwamen er ook klachten over de kwaliteit van de natuur in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde. HAP-raadslid Peter van Groenigen zei een e-mail plus foto's te hebben ontvangen van een betrokken inwoner. Volgens hem blijkt uit die informatie heel duidelijk 'dat de kwaliteit van de groengebieden niet je dat is'.

PvdA-raadslid Mieke Booij haalde dezelfde e-mail aan, waarin ook is aangegeven dat er na een evenement in de buitenlucht nogal wat afval wordt achtergelaten. Een grote schoonmaak blijkt niet altijd te helpen, want ook lang na een evenement duikt er nogal eens zwerfvuil op.

Wethouder Jeroen Nobel van Grootschalig Groen zei dat de opmerkingen van zowel de inspreekster als de raadsleden ter harte zullen worden genomen. Volgens hem is de bescherming van openbaar groen geen onderdeel van het gemeentelijk evenementenbeleid, maar worden evenementen wel altijd getoetst aan de flora- en faunawet. Dat is ook wettelijk verplicht, aldus de wethouder.

Nobel benadrukte dat na eerdere klachten het parcours van Mud Masters vorig jaar nog is gewijzigd. Bovendien is de polderecoloog betrokken bij het vaststellen van de definitieve route.

De wethouder gaf direct toe dat het verwijderen van blikjes en plastic uit de groengebieden beter kan. "Onder groenblijvende heesters komt nog wel eens zwerfvuil te voorschijn." Mocht dat afval een link hebben met één van de evenementen die afgelopen jaar in het Haarlemmermeerse bos zijn gehouden, dan schroomt de gemeente niet een nieuwe schoonmaak te houden op kosten van die organisator. Nobel zei het schoonmaken van de groengebieden eind dit jaar te willen evalueren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie