Tandarts Hans de Bruin neemt vanavond afscheid

25 april 2013 om 00:00 Nieuws

Op verzoek van de tandarts vindt het gesprek plaats in de praktijk. Hij heeft er met hart en ziel gewerkt. We zitten aan de grote tafel in de wachtruimte. Dezelfde tafel waaraan menig patiënt heeft zitten zweten in afwachting van het moment dat Hans de Bruin hem met uitgestoken hand kwam halen. “Op die manier probeerde ik mensen op hun gemak te stellen en in de stoel vertelde ik ze dat ze nergens bang voor hoefden te zijn en bij onverhoopte pijn mij dat moesten laten weten.” Het is de goedlachse tandarts ten voeten uit. Zijn kennis, omgang en band met zijn patiënten is dusdanig geweest dat Martin Faas, een man die al ruim 30 jaar zijn gebit aan Hans toevertrouwt, zegt dat ‘Vijfhuizen een icoon gaat verliezen’.

‘Vijfhuizen gaat een icoon verliezen’ VIJFHUIZEN - Na ruim 32 jaar stopt tandarts Hans de Bruin met zijn praktijk. Noodgedwongen, omdat hij fysiek niet meer in staat is het werk nog langer te doen. Vanavond, donderdag 25 april, neemt hij afscheid.

Het woord ‘trots’ valt en Hans zegt: “Het meest trots ben ik op hoe ik tandarts geworden ben.” En dat mag je zijn als je liefst 7 jaar over je Havo-diploma doet, in militaire dienst er alles aan doet niet door de hei te hoeven ploeteren, je daarna als 21-jarige instroomt in 5 Atheneum om vervolgens in 2 jaar tijd je diploma te halen en ook nog eens met een 7,9 als gemiddelde. De rebel van toen was klaar voor de universiteit. Voor zijn kandidaatsexamen slaagde hij cum laude.

Twee jaar na zijn afstuderen begint Hans samen met Abe ten Have in 1981 een praktijk in Vijfhuizen, een dorp zonder eigen tandarts. De ruimte naast zijn woonhuis aan de Mient wordt al snel te klein en Hans vraagt een bouwvergunning aan voor het huidige praktijkgebouw. Hans: “Op ‘n dag belde er een ambtenaar. ‘U bent tandarts hè? Rekent u dan maar op een grondprijs van’ en de man noemde een gigantisch bedrag. Ik stond perplex. Later kwam er een normaal bedrag.”

Het mooie aan zijn vak vindt Hans dat je resultaten ziet. Ook het knutselen in de mond zoals hij dat noemt, heeft hij steeds prachtig gevonden. “Vijfhuizenaren zijn zuinig op hun gebit. Mede daardoor heb ik al die jaren veel plezier in mijn werk gehad”, aldus Hans die met Sint Maarten geen snoep, maar tandenborstels uitdeelde.

Hans de Bruin, 62, wilde graag nog een aantal jaren doorgaan. Maar zijn lijf protesteert. Uiteindelijk nam hij de zware beslissing afscheid te nemen van zijn ‘kindje’. “Ik loop al vijf jaar te kwakkelen en moest vaak verstek laten gaan. Dankbaar ben ik voor het begrip.” Per 1 mei wordt de praktijk overgenomen door tandarts Vu Nguyen en zijn echtgenote en huidig mondhygiëniste Ceta Nguyen-Cirio. Tandarts Leonie van Leeuwen blijft aan de praktijk verbonden. Net als alle medewerkers.

Wie Hans de Bruin wil uitzwaaien en kennis wil maken met zijn opvolgers is donderdag 25 april van 17.30 tot 21 uur welkom in de praktijk aan de Mient 55.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie