Natuurfestivaltoer in De Heimanshof wordt mix van flora, fauna, kunst en eten

20 mei 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Heemtuin De Heimanshof pakt uit deze zomer met de Natuurfestivaltoer. Drie weekenden lang bruist de tuin van activiteiten voor jong en oud. Workshops, speurtochten, rondleidingen, een wedstrijd natuurfotografie, muziek en gedichten door de hele tuin heen, slow food bereiden, pizza's bakken in eigen leemoven en meer. Het openingsweekend is op 1 en 2 juni en dan staat het thema 'De Heimanshof als Kunsttuin' centraal; ook is er op zaterdag een duurzame wasstraat voor auto's en fietsen.

De Heimanshof wil met extra activiteiten in de tuin méér mensen mee laten genieten van de pracht van de heemtuin. Van de vele verschillende landschapjes zoals een mergelheuvel, duingebied, akkers, grasland en bossen. De kassen met tropische planten, een klooster-kruidentuin met fruitboomgaard, een bijenstal en een struintuin voor kinderen. De Heimanshof wil bezoekers inspireren om zelf in hun eigen tuin, wijk of buurt actief met de natuur aan de slag te gaan. Tijdens de weekenden krijgen bezoekers voorbeelden te zien hoe dat kan.

Het eerste weekend op zaterdag 1 en zondag 2 juni verbindt de schoonheid van de natuur in De Heimanshof met de schoonheid van kunst. Bezoekers kunnen workshops natuurtekenen, schilderen, droogbloem boeketten maken en vilten volgen, er worden gedichten voorgedragen, in de tuin zijn muziekoptredens en er zijn rondleidingen. Er is een wedstrijd natuurfotografie voor 12- tot 18-jarigen en kinderen kunnen leren spinnen met schapenwol, een speurtocht maken door de tuin, bloemblaadjes 'spatten', pizza bakken in de leemoven, een bijenhotel maken en spelen in de struintuin.

Duurzame wasstraat

De jeugdgroep van De Heimanshof, de Greenteens, organiseert op zaterdag 1 juni een duurzame wasstraat, Green Carwash. Auto's en fietsen worden 'duurzaam' gepoetst, met regenwater, zonnestroom en hand- en voetkracht. De jeugdgroep wil geld verzamelen om een eigen flyer en promotiefilm te maken om meer jeugdleden (11 - 16 jaar) te werven.

Het tweede weekend is op 29 en 30 juni: 'De Heimanshof als Dierentuin'. De heemtuin is een paradijs voor allerlei kleine bodemdiertjes, waterbeestjes, vogels, muizen, insecten en ander klein grut. Ze vallen meestal niet zo op, en daarom staan ze dit weekend in de schijnwerpers! Met ook weer een gevarieerd aanbod van geniet-, verwonder- en doe-activiteiten. Kinderen kunnen zelf gaan zoeken naar beestjes en vissen in de nabije gelegen vijver. En volwassenen kunnen via een workshop van hun angst voor allerlei beestjes afkomen….

Het laatste weekend (3 en 4 augustus) staat eerlijk eten centraal in 'De Heimanshof als Eettuin.' Bezoekers ervaren dat heel veel planten en bloemen meer te bieden hebben dan alleen hun schoonheid. Je kunt ze eten of ze kunnen je genezen van kwaaltjes. Er is van alles te leren over kruiden en het bereiden van Slow food. Een topkok uit de Haarlemmermeer zal zijn licht laten schijnen op het bereiden van eerlijk eten.

De extra activiteiten zijn in de genoemde weekenden van 13 tot 17 uur. Op andere weekenden is de heemtuin ook open en kan men op eigen gelegenheid de tuin ervaren en verkennen. Er zijn routekaarten met wandelingen beschikbaar. Ook is de struintuin, de ontdektuin voor kinderen, open op deze tijden.

Het adres is Wieger Bruinlaan 1-7 in Hoofddorp, zie tevens www.deheimanshof.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie