Elmar en Berend winnen eerste Recycle Art Day

10 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Een felblauw gekleurd poppetje en een spanningsmeter met een lachend gezicht. Het zijn maar twee voorbeelden van kunstig gemaakte voorwerpen op de grote tafel in de hal van het Cultuurgebouw. Maar ze verbeelden wel heel duidelijk de bedoeling van deze dag, de Eerste Recycle Art Day Haarlemmermeer. Een dag waarop leerlingen van diverse basisscholen laten zien wat voor kunstzinnige voorwerpen je kunt maken met zogeheten E-waste.

Tentoonstelling laat zien dat recyclen een kunst is HOOFDDORP - Elmar en Berend, leerlingen van de 1e Montessorischool (bovenbouw), hebben met hun van afval gemaakte hovercraft de eerste prijs gewonnen bij de Eerste Recycle Art day. De prijsuitreiking was in de hal van het Cultuurgebouw waar dezelfde middag de bijbehorende tentoonstelling is geopend.

E-waste is de verzamelnaam voor afval dat afkomstig is van elektrische apparaten. Leerlingen van de Dr. Plesmanschool (Badhoevedorp), de 1ste Montessorischool Hoofddorp en de Juliana van Stolbergschool (ook Hoofddorp) hebben deze verzamelend (door de apparaten netjes uit elkaar te halen) en vervolgens gebruikt om er een nieuw voorwerp van te maken. Deze zijn nu beoordeeld door een jury. Door mee te doen aan het project heeft, laat juryvoorzitter Angeline Kierkels weten, iedereen een prijs verdiend. “Want jullie hebben duidelijk laten zien dat jullie kunnen recyclen en dat hergebruik duidelijk een kunst is.” Waarna zij één voor één de winnaars naar voren roept. De nummers één zijn Elmer en Berend die met behulp van kleine onderdelen een hovercraft hebben gemaakt.

De kleinere kunstwerken op de tafel zijn overigens niet de enige kunst(zinnige) producten in de hal. Ook leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum zijn aan het werk gegaan met materialen die voor hergebruik in aanmerking komen, zoals krantenpapier. Een fraai voorbeeld daarvan, een jurk gemaakt van oude kranten en fietsbanden (met bijpassende handtas van hetzelfde materiaal) staat prominent bij het podium van de prijsuitreiking. De kunstwerk is van Lotte Bijwaard.

De kunstwerken blijven t/m 30 oktober tentoongesteld in de centrale hal het Cultuurgebouw. Hierna worden de kunstwerken gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten.

In dit project werken NMCH en Meerlanden samen met Stichting Technotrend, Pier-K en Podium voor Architectuur. Zij hopen dat Recycle Art Day een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Meer foto’s op www.hoofddorpsecourant.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie