29 november 2013 om 00:00 Nieuws

10 december: Dag van de mensenrechten. Amnestygroep Hoofddorp voert actie voor de mensengrechten

Op 10 december bestaat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 65 jaar. Op 13 december is de Amnestygroep Hoofddorp vanaf 18.00 uur met een stand aanwezig in theater De Meerse. Zij vraagt uw aandacht voor het geweld tegen Koptische christenen in Egypte. Sinds de protesten in Egypte zijn er Kopten gedood, graven vernield en kerken verwoest. Deze aanvallen vinden overigens al veel langer plaats, ook onder het bewind van Mubarak. De daders worden zelden gestraft.

Bezoekers kunnen een petitie tekenen, waarin Amnesty de Egyptische autoriteiten oproept om de Kopten te beschermen, het geweld te stoppen, en onderzoek te doen naar de daders.

Ook kunnen ze kaarsen en kerstkaarten kopen.

Restaurants brengen licht

Ook dit jaar is een aantal restaurants in Hoofddorp en Nieuw Vennep solidair met de Dag van de Mensenrechten. Op 7 en 8 december dineren bezoekers bij kaarslicht van Amnesty. In Hoofddorp zijn dat: Eetcafé De Vaart, l’Hirondelle, Elders en Rhodos en in Nieuw Vennep:  Massada Grand Café - Steakhouse, Ristaurante Mamma Mia en Argentijns Mexicaans Restaurant - Tapasbar El Cacho.

Schrijfmarathon In Amnesty-kantoor

Amnesty International zet zich in voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gewetensgevangenen.

Op 10 december doen mensen van over de hele wereld mee met Amnesty’s Schrijfmarathon. Er wordt actie gevoerd voor zes verschillende mensen, zoals voor Hakan Yaman uit Turkije, die mishandeld werd door de politie en voor Miriam López uit Mexico, die werd gemarteld door Mexicaanse militairen.

In het Amnestykantoor in Amsterdam worden op 10 december 24 uur aan één stuk door brieven geschreven. Daarbij is uw hulp nodig! Amnesty zoekt teams van sporters, leraren, klasgenoten, vakkenvullers, wethouders: iedereen kan meedoen. Vorm een team en geef u op. U kunt u ook individueel aanmelden en twee uurtjes (of meer) komen schrijven. De opdracht: één pen 24 uur in beweging houden. 24 uur schrijven tussen 10 december 10.00 en 11 december 10.00. Zie voor meer informatie http://www.amnesty.nl/marathonschrijvers-gezocht

Gewetensgevangene vrijgelaten

Vorig jaar is er rond 10 december actie gevoerd voor Nasrin Sotoudeh, een Iraanse advocaat die mensen verdedigt die het niet eens zijn met de regering. Ook verdedigt zij minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen. Ze zat in de gevangenis wegens “propaganda tegen de staat” en “samenzwering tegen de nationale veiligheid”. De werkelijke reden was haar vreedzame werk voor de mensenrechten. Zij is in september van dit jaar vrijgelaten.

De Amnestygroep Hoofddorp zoekt enthousiaste vrijwilligers. Zie meer informatie over de activiteiten van de groep www.hoofddorp.amnesty.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie