Boekhandel Stevens verkoopt uniek 'GemeenteDuel'

9 oktober 2014 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Burgemeester Weterings krijgt vandaag, donderdag 9 oktober, het eerste exemplaar uitgereikt van het spel GemeenteDuel. Een gezelligheidspel dat alleen verkrijgbaar is bij Boekhandel Stevens en dat veel (achtergond)informatie geeft over Haarlemmermeer.

Er zijn boeken over Haarlemmermeer. Er zijn kaartspellen over Haarlemmermeer. Er zijn ansichten over Haarlemmermeer. Maar of er ook bordspellen zijn met als thema Haarlemmermeer?

Met ingang van donderdag 9 oktober kan die vraag in ieder geval met 100 procent zekerheid met 'ja' beantwoord worden. Dan neemt burgemeester Weterings het eerste exemplaar van een speciaal bordspel in ontvangst met als titel GemeenteDuel. Een spel dat op het eerste gezicht veel weg heeft van triviant maar dat met evenveel gemak vergeleken kan worden met Levensweg.

Net als bij die gezelschapsspellen gaat het bij GemeenteDuel om dobbelstenen, het geven van de goede antwoorden, iets winnen (in dit geval historische guldens), geluk en spelplezier. Maar bij GemeenteDuel is er ook nog sprake van een toegevoegde waarde: spelers leren meteen iets over Haarlemmermeer. Het Haarlemmermeer van nu (inclusief een doorkijkje naar de toekomst), het Haarlemmermeer van een paar jaar geleden en dat van vroeger. Het spel zal daarom niet alleen nieuwe (en jonge) inwoners aanspreken, maar ook de ouderen. Voor hen is het een bron van herkenning met vragen over de molen in Hoofddorp, handbalkampioenen (zwart-wit foto), een volksheld op een ezel en inwonertallen.

Die mix aan tijden en foto's is het resultaat van een uitgebreide zoektocht die de bedenkers van het spel hebben gemaakt, in dit geval Jan Koning en zijn partner en compagnon Demy Panhorst. Zij hadden al vergelijkbare spellen gemaakt voor gemeenten als Veenendaal, Egmond aan Zee, Bunschoten en Castricum. Tijdens de Libris (inkoop)beurs waren zij aanwezig met een spel voor Schagen. Boekhandel Stevens was daar ook, zag het spel en herkende meteen de toepassingsmogelijkheden voor Haarlemmermeer. Dat heeft, ondanks de jonge leeftijd van ruim 160 jaar (want in 1852 viel het Haarlemmermeer droog), al een rijke geschiedenis die enkele jaren geleden nog werd samengevat in één zin: 'van waterwolf tot bouwput van europa'.

Het bordspel ligt met ingang van donderdag, exclusief, bij boekhandel Stevens en kost net geen 20 euro. Het spel kan door 2 tot 6 mensen worden gespeeld, maar ook in teamverband. Er zijn 750 exemplaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie