In gesprek over het gas

1 februari 2018 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP Inwoners van Haarlemmermeer zo snel mogelijk laten stoppen met het gebruik van gas in de woning wordt vooralsnog een hele klus. Tot die conclusie moest wethouder Nederstigt afgelopen vrijdag komen nadat hij meerdere korte gesprekken had gevoerd met bezoekers van het Burgemeester van Stamplein.

Die gesprekken startten bijna allemaal met de vraag of men de discussie over 'het gas' volgde, zelf (nog) op gas kookte, al had nagedacht over alternatieven of zelfs al was overgegaaan op een alternatief. De reacties waren zeer divers en liepen uiteen van 'nog nooit over nagedacht' tot 'het zal mijn tijd wel duren' tot 'we denken er over na'. Maar er was ook een reactie van 'we hebben al zonnepanelen op de schuur'. Hoopgevend vond de wethouder die opmerking, totdat er aan toegevoegd werd 'dat er geen panelen op het dak komen, omdat het niet mooi is.'

"Jammer", concludeerde de wethouder die met al die berichten over het gas in Groningen op andere reacties had gehoopt. "Het moet nu toch wel duidelijk zijn dat we moeten stoppen met het gasgebruik. Als iemand dan zegt 'het zal mijn tijd wel duren', dan kijk ik daar toch vreemd van op." Om vervolgens aan te geven dat er van hem als wethouder niet zo'n afwachtende houding verwacht hoeft te worden.

"We zijn als gemeente bijzonder actief op het gebied van duurzaamheid. Ook binnen de woningbouw. Een mooi voorbeeld wordt Lincolnpark, de woonwijk aan de zuidkant van bedrijventerrein De President. Die woningen worden gebouwd zonder gasleiding."

Een ander bouwplan is Zuiderhoeven, aan de zuidrand van Hoofddorp. Dit bouwplan wordt op dit moment gerealiseerd. Hier heeft de ontwikkelaar met de bewoners zelf besloten geen gasleiding meer aan te leggen. De wethouder vindt dat slim.

BESTAANDE BOUW "Het is nu al inspelen op ontwikkelingen die je toch niet kunt tegenhouden. Want reken er maar op dat straks ook de bestaande bouw aan de beurt is. Dan moet je en is het vervolgens afwachten hoe, tegen welke kosten en in welk tempo."

Op basis van de gesprekken deze vrijdag wil hij zeker nog een keer terugkomen naar het plein om zijn missie voort te zetten: Kies voor het klimaat en stop met het gas. Een missie die hij deelt met veel andere wethouders, bedrijven en boeren en burgers.

Tekst en foto: Jos van Rooijen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie