Afbeelding
Wouter van Dijk

Water staat politie Haarlemmermeer aan de lippen

Misdaad

HAARLEMMERMEER De politie in Haarlemmermeer kan niet alles meer doen. Dat is de kern van een brief die het college van burgemeester en wethouders deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De politie in Haarlemmermeer is overbelast, zo is al langer bekend. Een deel van de beschikbare capaciteit wordt opgeslokt door bewaking van rechters, officieren van justitie en advocaten in het strafproces tegen topcrimineel Ridouan Taghi en zijn trawanten. Die mensen wonen toevallig allemaal in deze regio.

Burgemeester Marianne Schuurmans heeft al eerder gezegd dat het water de politie in Haarlemmermeer tot aan de lippen staat. Het kabinet heeft weliswaar zo'n tien miljoen euro ter beschikking gesteld om de ergste nood te lenigen, maar die nieuwe politiemensen zijn niet direct beschikbaar.

In de brief aan de raad staat dat het de bedoeling is dat de politie de misdaden blijft bestrijden die een grote impact hebben op mensen, zoals woninginbraken, straatroven en overvallen. Ook is er nog capaciteit voor toezicht bij grote evenementen als Mysteryland en Awakenings. Maar het college van Haarlemmermeer wil voorlopig geen extra grote evenementen meer lanceren.

De politie neigt er ook naar om een deel van haar taken over te hevelen naar gemeentelijke handhavers. Zo zouden toezichthouders simpel het verbod op de verkoop van lachgas bij evenementen kunnen controleren. Het college van Haarlemmermeer is daar voor. 

advertentie