Ap Reinders is in hart en nieren econoom.
Ap Reinders is in hart en nieren econoom. Renata Jansen

Afscheidsinterview Ap Reinders: Oer-Hoofddorper wordt burgemeester Stichtse Vecht

24 januari 2020 om 15:41 Politiek

HOOFDDORP Tot verrassing van velen wordt wethouder Ap Reinders van lokale partij HAP volgende week geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Het is voor het eerst van zijn leven dat de geboren en getogen Hoofddorper buiten Haarlemmermeer gaat wonen.

Het was 12 december vorig jaar een knotsgekke avond toen Ap Reinders een telefoontje kreeg van de voorzitter van de vertrouwenscommissie in Stichtse Vecht (onder meer de kernen Loenen, Breukelen en Maarssen) dat ze hem daar graag wilden hebben als eerste burger. Nog diezelfde avond reisde een deel van de vertrouwenscommissie naar Hoofddorp af om de beoogde nieuwe burgemeester persoonlijk te feliciteren.

Ik was een jongen van nog geen tien jaar oud, maar de economie zou me niet meer loslaten

Nu staat de wethouder aan de vooravond van zijn afscheid in Haarlemmermeer. Hij heeft er bewust voor gekozen om niet tijdens een receptie vaarwel te zeggen. Dat afscheid is morgen gewoon tijdens de raadsvergadering. "In januari heb je al zoveel recepties waar je telkens dezelfde mensen ontmoet. Bovendien is Haarlemmermeer ook nog eens aan het ombuigen. Dan vind ik een afscheidsreceptie niet gepast. Zo'n bijeenkomst kost namelijk wel geld."

Ap Reinders is in hart en nieren econoom. Die richting is niet uit de lucht komen vallen. In de jaren tachtig was er onder minister-president Ruud Lubbers veel aan de hand in Nederland. Er moest streng worden bezuinigd en er waren volop stakingen en vakbondsacties. Toen vader Reinders ook nog eens arbeidsongeschikt raakte, werd er bij Ap thuis veel gesproken over de economie.

Reinders: "Toen is voor mij het zaadje geplant. Ik was een jongen van nog geen tien jaar oud, maar de economie zou me niet meer loslaten." De Hoofddorper ging eerst economie studeren aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en heeft daarna anderhalf jaar gewerkt als promovendus aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Na zijn studies werd de Hoofddorper onder meer consultant bij het gerenommeerde KPMG en startte daarna een eigen bedrijf als zelfstandig adviseur. Hij gaf economische adviezen aan overheden en bedrijven en reisde voor die taak de hele wereld af. "Het was een heel leuke periode", zo kan hij zich nog goed herinneren.

In 2006 las Ap Reinders een advertentie voor een functie die hem erg aansprak: lid van de gemeentelijke rekenkamercommissie (RKC) in Haarlemmermeer. "Het gaf mij de kans om mijn kennis en ervaring volop toe te passen en daarnaast bezig te zijn voor het algemeen belang." De eerste drie jaar was de Hoofddorper lid van de RKC en de daaropvolgende drie jaar was hij voorzitter.

Het openbaar bestuur is prachtig

Zijn betrokkenheid bleef niet onopgemerkt in de gemeenteraad. "Ik volgde de landelijke en lokale politiek natuurlijk wel, maar dat was het dan wel. Door mijn werk voor de Rekenkamercommissie kwam ik in contact met onder andere Peter van Groenigen en Marjolein Steffens-van de Water van HAP. Hun aanpak sprak me aan. Geen dogma's of ideologie, maar zaken praktisch benaderen en in belang van de inwoners."

Reinders werd daarop lid van Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP) en na de raadsverkiezingen van 2014 parttime (0.8 fte) wethouder voor Economie & Ondernemerschap, Werk & Inkomen en Arbeidsmarktbeleid. Na de uitgestelde verkiezingen van eind 2018 kwamen daar nog eens vier jaar bij.

De Hoofddorper gaat die tweede periode dus niet volmaken. Een nieuwe uitdaging wacht in Stichtse Vecht. "Ik heb nooit gedacht dat ik burgemeester zou worden, ook geen wethouder trouwens. Met mijn studies had ik verwacht bij een bank te werken of bij een ministerie. Maar het openbaar bestuur is prachtig."

Ap Reinders zag de advertentie voor de vacature in Stichtse Vecht, een gemeente die hij via een voormalige burgemeester daar een beetje kende. Hij besloot te solliciteren en kreeg vorige maand het verrassende telefoontje. De Hoofddorper wordt partijloos burgemeester. Hij is bovendien één van de weinige leden van een lokale partij die elders burgemeester worden.

Reinders kijkt met genoegen terug op zijn bijna zes jaar wethouderschap in Haarlemmermeer. Hij is vooral trots op het project ZAAI, een samenwerkingsverband dat is opgezet om startende ondernemers met succes te laten ondernemen. De wethouder is ook tevreden over de aanpak Werk Boven Uitkering, waarmee de instroom naar de bijstand in Haarlemmermeer met veel initiatieven laag is gehouden.

Sommigen vinden dat Ap Reinders wel erg weinig in de gemeenteraad aan het woord is geweest. Hij was een beetje onzichtbaar. "Als je bijvoorbeeld ruimtelijke ordening doet, heb je een meer continue stukkenstroom vanwege aanvragen en de manier waarop bestemmingsplannen tot stand komen. Dit geldt voor mijn portefeuilles minder. Ik heb me in de afgelopen zes jaar altijd goed voorbereid op raadsvergaderingen. Klaar om ook vragen over actuele onderwerpen te beantwoorden, maar als wethouder heb ik geen invloed op de vragen die de raad uiteindelijk wel of niet stelt."

Ap Reinders is er de man niet naar om met weemoed achterom te kijken. "Ik ben nogal nuchter. Maar gezien de positieve reacties op mijn vertrek zeg ik: ja, ik laat hier wel wat achter."

Frits Verhagen

 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie