Het aanhouden van de verdachte.
Het aanhouden van de verdachte. Politie.nl

Politie houdt verdachte aan die voor duizenden euro’s stal van Zwanenburgs echtpaar

25 januari 2023 om 17:18 Misdaad

ZWANENBURG De politie heeft afgelopen dinsdagmorgen een 23-jarige man uit IJmuiden aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Hij wordt ervan verdacht op 1 november vorig jaar bij een echtpaar van ruim 85 jaar uit Zwanenburg diverse iPads, een telefoon en bankpassen te hebben ontvreemd. Met de passen is voor duizenden euro’s gepind en zijn onrechtmatig goederen gekocht.

Het slachtoffer is benaderd door een zogenaamde medewerker van een bank, die verklaarde dat opdracht zou zijn gegeven om geld over te maken naar het buitenland. De bankmedewerker wilde dat controleren, waarop het slachtoffer verklaarde dat dit niet het geval zou zijn. Hierop zou een bankmedewerker naar het huisadres komen. Tijdens het huisbezoek nam de zogenaamde bankmedewerker de iPads, een telefoon en bankpassen mee, waarna hij in de omgeving ging pinnen en in een electronicawinkel diverse goederen kocht. Ook heeft hij getracht grote geldbedragen naar het buitenland over te maken.

Van deze handelingen zijn beelden in handen gekomen van de politie. De politie heeft deze opgevraagd nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. 

Het slachtoffer kreeg argwaan toen het saldo van zijn bankrekeningen kelderde en heeft aangifte bij de politie gedaan. Van de handelingen zijn beelden in handen van de politie gekomen. Deze zijn gedeeld onder politiemensen, die hem herkenden. 

De verdachte was na 1 november al aangehouden voor een andere zaak, waarbij ook zijn telefoon in beslag was genomen. Nader onderzoek in die telefoon leerde dat gegevens van de aangifte vanuit Zwanenburg overeenkwamen.

De verdachte bleek niet in zijn eigen woning te verblijven. Maar gegevens in de telefoon gaven aan waar hij regelmatig contact had. Toen de politie afgelopen dinsdag in IJmuiden ‘aan de bel ging’, vluchtte de verdachte via de achterzijde de woning uit. Recht in de armen van een collega die daar zicht hield op de woning. De man is aangehouden.

Uit het onderzoek bleek verder dat hij verdacht werd voor een soortgelijke oplichting in ’t Gooi. Ook daarvoor is hij gehoord.

De verdachte heeft een dagvaarding uitgereikt gekregen. Hij blijft in detentie, hij stond ook nog gesignaleerd om nog 36 dagen in hechtenis door te brengen in verband met een onvolbrachte taakstraf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie