Herinneringsbankje voor Evert van Ravensberg

25 oktober 2020 om 16:57 Sport Deel je nieuws

Begin deze maand is er een herinneringsbank onthuld voor oud-topsporter en oud-Hoofddorper Evert van Ravensberg. De bank staat langs de Amstel in de Rondehoep polder bij Ouderkerk a/d Amstel. Van Ravensberg verongelukte op deze weg drie jaar geleden met zijn racefiets. De bank werd onthuld door Rineke Korrel, wethouder van de gemeente Ouder-Amstel, en Marianne van Doornum, de oudste zus van Van Ravensberg. Op het bankje staat de tekst: 'Fietsbeest met een gouden hart'.

Van Ravensberg kwam in 1988 in Hoofddorp wonen en had toen al een flinke hardloopcarriere achter de rug. Hij beheerste alle afstanden vanaf de 800 meter. Bij de Nederlandse kampioenschappen behaalde hij op de 3000 meter steeple chase, zijn specialiteit, drie medailles. In estafetteverband kwamen daar nog twee medailles bij. Van Ravensberg liep zes marathons en won diverse regionale lopen. Daaronder twee keer de Nieuwe Brug loop over 10 Engelse mijl (1982 en 1987) en een kerstloop in Halfweg over 12 km (1983). In Hoofddorp ging Van Ravensberg regelmatig meetrainen met de hardloopgroep van Ben Mol, die altijd op maandagavond vanaf Opel Van Lent een rondje Hoofddorp liep.

Nadat hij in 1995 naar Amsterdam was verhuisd, werd Van Ravensberg wielrenner. Hij kwam nog wekelijks naar Hoofddorp op familiebezoek en na de millenniumwisseling sloot hij zich aan bij de fietsgroep van Henk Ruiken, die elke zondagmorgen vanaf de kruising IJweg-Kruisweg vertrok. Met leden van dezelfde groep ging hij op trainingskamp naar Mallorca, deed hij mountainbiketochten en reed hij van Parijs naar BuitenKaag (sponsortocht voor Adamas). Ook werd er gereden in Spaarnwoude en in het Velodrome in Sloten.

Van Ravensberg werd uiteindelijk een zeer fanatiek wielrenner, die in 2016 liefst 27.150 km op de fiets aflegde. Hij reed alle grote klassiekers minstens 5x zoals Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik. De zwaarste klassieker van de 90 die hij uitreed was Bordeaux-Parijs die hij als 63-jarige met twee fietsmaten binnen de 30 uur uitreed (dwars door de nacht heen). Een andere bijzondere prestatie op de fiets leverde Van Ravensberg in 2009 toen hij op 1 ochtend de Mont Ventoux van drie kanten beklom. In de Alpen beklom hij vrijwel alle bekende Tour-cols zoals de Alpe d'Huez (in 56.18), de Glandon en de Galibier.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie