Niet alleen computeren, ook de gezelligheid is belangrijk bij de bijeenkomsten van DeCVB.
Niet alleen computeren, ook de gezelligheid is belangrijk bij de bijeenkomsten van DeCVB. Marina de Wit / BDU

Bij de Computer Vereniging Bollenstreek (CVB) ben je nooit dom

5 maart 2024 om 13:00 Activiteiten

NIEUW-VENNEP Heb je ondersteuning nodig of loop je tegen problemen aan met je laptop, computer, tablet of smartphone? Sluit je dan voor een klein bedragje als lid aan bij Computer Vereniging Bollenstreek (CVB). Inmiddels staan zij al bijna veertig jaar klaar om met name zestigplussers de helpende hand te bieden. 

Op elke eerste zaterdag van de maand is in het Ontmoetingscentrum een bijeenkomst tussen 10.00 tot 14.00 uur. Natuurlijk draait het hier niet alleen om vragen en problemen oplossen, maar is het bovenal gezellig om samen kennis te delen achter de laptop. Louis van den Bosch, verantwoordelijk voor PR en technische zaken, vertelt dat de vereniging momenteel 160 leden telt en dat andere geïnteresseerden zeker ook een kijkje kunnen nemen tijdens de maandelijkse bijeenkomst. “Elke maand verwelkomen wij zo’n 40 à 50 trouwe leden. De laatste tijd zie je ook meer vrouwen die graag geholpen willen worden.”

(Tekst gaat onder de foto verder)


Marina de Wit . BDU

ZUINIGHEID

Van den Bosch is trots dat de vereniging in 2026 40 jaar bestaat. “Vanwege onze zuinigheid binnen de vereniging hebben wij nooit een contributieverhoging hoeven door te voeren. We redden het met de kas, om de huur te betalen en zijn niet afhankelijk, maar selfsupporting, we bepalen regels zelf.” 

Half maart staat de jaarlijkse ledenvergadering weer gepland. Eens in de zoveel tijd komt er tijdens de ontmoeting ook een vrijwilliger langs om een presentatie te geven over bijvoorbeeld een foto album maken in Albelli of een demonstratie van 3D printen en begin mei is het plan iemand van Microsoft uit te nodigen die een presentatie over Windows 11 zal gaan houden. 

INTEGRITEIT

Van den Bosch en de andere specialisten die leden uit de brand helpen, ondersteunen ook bij iemand thuis, bijvoorbeeld bij het installeren van een nieuwe laptop. “Leden verzamelen gedurende de maand hun meldingen of rare dingen die ze tegenkomen zodat we elkaar hiermee kunnen helpen. Problemen die veelvuldig voorbij komen zijn: hoe ga je om met een opslag cloud die vol is? Of met virussen, foutmeldingen en hoe zet je een vinkje aan of uit? Ook denken we mee als iemand een nieuwe computer nodig heeft. Betrouwbaarheid en integriteit is bij ons vanzelfsprekend!”

(Tekst gaat onder de foto verder)


Marina de Wit / BDU

GEDULD

CVB is van oorsprong in Vogelenzang gestart en ging zo’n vijfendertig jaar geleden van de Bollenstreek naar Haarlemmermeer. CVB is nog de enige computerclub in onze polder. “Vanuit mijn IT achtergrond weet ik veel, maar ook niet alles. Ik moet ook nog wel eens googelen om iets op te zoeken. Je moet vooral geduld kunnen opbrengen, omdat het de oudere generatie soms duizelt. Een of tweemaal iets voordoen en dan gaan ze het zelf proberen. Vaak moet ik het een volgende keer nog een keer uitleggen, dat heeft met de leeftijd te maken, maar is helemaal niet erg.”

GEMOEDELIJK

Rineke Vastenhout (76) uit Nieuw-Vennep is circa anderhalf jaar lid. “Ik woon hier nog niet zolang, maar las erover en hoorde via kennissen. Ik ervaar regelmatig digitaal gedoe, ben vaak te bang om gegevens kwijt te raken. Of hoe voeg je foto’s toe? Louis is eenmaal bij ons thuis geweest. Hij heeft geholpen met alles overzetten van onze computer naar de laptop. Je blijft dan controleren of echt alles overgezet is”, licht ze toe. 

(Tekst gaat onder de foto verder)


Rineke Vastenhout (l) laat graag haar gezicht zien. Marina de Wit / BDU

“Ik zit veel op de laptop, maar niet dagelijks, mijn man kijkt vooral op zijn tablet. Het mooie bij deze club is dat je nooit dom bent. Er heerst een gemoedelijke sfeer en als je bent vastgelopen wordt stap voor stap uitleg gegeven.” Rineke heeft er nog een andere leuke taak bij. Er wordt elke maand namelijk een loterij gehouden. “Behalve de planten en bloemen mag ik alle prijsjes inkopen, erg leuk om te doen!”, sluit ze tevreden af.

Door Marina de Wit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie