Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Park21

Column

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat er veranderingen zijn in het plan voor Park21. De plannen zijn nu gewijzigd, Park21 moet groener, lager en minder commercieel worden. Iedereen kent het eeuwige project Park21 wel. Het is een project wat jaren geleden is bedacht, en momenteel wordt gerealiseerd. In het tweede jaar van de middelbare school hebben wij een project gemaakt over Park21. Toen was het plan een promenade te maken en zelfs een attractiepark toe te voegen. Of dat nog gaat gebeuren? 

Het attractiepark niet, de gezellige promenade is ons onduidelijk. Het idee was goed, dichtbij Schiphol, veel toeristen, booster voor de ondernemers in onze mooie gemeente. Uitvoering, een stuk minder, tot dusver is er nog niet veel gebeurd. Er zijn wel intenties om het de komende tijd groter te maken. Het gaat minder hoog worden en een stuk groener. De bedachte heuvels in Park21 komen niet van de grond. De focus op volledige commercie verdwijnt, hierdoor komt de focus meer te liggen op recreatie, wat zorgt voor een groener oogpunt van Park21. Het project heeft zeker positieve ideeën, maar ook mindere kanten. Laten we de discussie over het honkbalstadion niet nog eens starten, maar dat was een van de eerste misstappen van het park. Vele miljoenen zijn er mee gemoeid. 

Voor ons als jongeren zou een nieuw bruisend centrum geen kwaad kunnen, op een rustige avond is het prima om de horeca in Haarlemmermeer te bezoeken. Als we op een avond echt uit willen biedt Haarlemmermeer niet veel opties, de eerste opties zijn vaak Haarlem of Amsterdam. Laten we ons best doen om zoiets ook in Haarlemmermeer te creëren, Park21 is een perfect project om onze wens te doen uitkomen. De ontwikkelingen rondom de 4 Meren biedt weinig hoop als je het ons vraagt. Grote en dure veranderingen van dat winkelcentrum laat merken dat de gemeente denkt dat de kansen daar groter zijn dan in Park21. Laten we eerst deze nieuwe ontwikkelingen in de 4 Meren afwachten voordat wij ons oordeel geven over de vernieuwingen.  

Sommige projecten hebben nou eenmaal veel tijd nodig. De formatie in Den Haag duurt inmiddels al langer dan een half jaar, het beruchte Feyenoord City is een slepend project waar al jaren overheen zijn gegaan en nu dus ook Park21. Al deze langslepende projecten hebben allemaal wel potentie. Toch blijft het moeilijk om knopen door te hakken bij deze voorbeelden. Verschillende belangen en geld vormen samen het recept voor een langdurig proces om iets voor elkaar te krijgen. 

De gemeenteraad moet haar beslissing nog maken over de vernieuwde plannen voor Park21. De wethouder heeft inmiddels positief gereageerd, wie weet gaan de veranderingen in het plan doorgezet worden. Nog even belangrijk om te melden, de inwoners van Haarlemmermeer kunnen hun stem laten horen over Park21. Nuttige ideeën en kritiekpunten zijn dus altijd welkom.

advertentie
advertentie