Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: School

Column

De verkiezingsstrijd zit er weer op. Gemeente Haarlemmermeer heeft gekozen. Ondanks dat nationaal gezien de opkomst historisch laag was, deed gemeente Haarlemmermeer het prima. De opkomst was zelfs hoger dan de opkomst van vier jaar geleden. Van een opkomst van 35,0% naar 46,7%! Best een behoorlijke stijging, maar het blijft natuurlijk laag. De verkiezingsperiode is weer achter de rug en er staan alweer nieuwe dingen voor de deur. Vooral voor scholieren begint een belangrijke tijd, van basisschool tot universiteit. De eindexamens komen steeds dichterbij, de laatste tentamenweken en voor de aanstaande brugklassers de keuze voor de middelbare school. 

Een tijdje geleden hebben wij wat geschreven over de periode waarin aanstaande brugklassers een keuze gaan maken voor hun nieuwe middelbare school. Dit is een belangrijk moment en tevens soms een moeilijke keuze voor de leerlingen. Zij moeten de keuze gaan maken tussen de vele scholen die Haarlemmermeer te bieden heeft. In de toen wat moeilijkere tijd wat betreft corona, hebben de scholen toch goed werk geleverd. Elke school heeft de leerlingen welkom geheten in de school, zowel online en offline. Het blijft lastig om dat goed te doen, maar de scholen zijn origineel geweest. Zo hebben de aanstaande brugklassers een zo goed mogelijk beeld gekregen van hun toekomstige school en hun keuze kunnen maken. Soms komt het wel eens voor dat er een plaatsingsprocedure moet plaatsvinden. Dit houdt in dat niet alle aanmeldingen voor een bepaalde school daadwerkelijk het volgende jaar les krijgen op die school. 

Vorige week is naar buiten gekomen dat 1472 leerlingen zich hebben aangemeld op de grote scholen in Haarlemmermeer. De schoolbesturen zijn blij te kunnen vermelden dat 100% van de leerlingen naar een school binnen hun top 2 kan. En 93% bij hun eerste keuze. Natuurlijk is het top dat 93% naar hun nummer 1 keuze kan. Die andere 7% moet het doen met hun tweede keuze. Het is maar 7% van 1492, toch vinden wij dat veel te hoog. Wij snappen dat niet iedereen naar hun nummer 1 school kan, dan zou het een chaos worden. Wij kunnen ons beiden niet herinneren dat er een bepaalde procedure is geweest. En zo moet het volgens ons ook zijn. Daar moet aan gewerkt worden. 

Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat de leerlingen verdeeld moeten worden over verschillende scholen. Het is, zo blijkt, een stuk verbeterd ten opzichte van andere jaren. Wij zijn echter erg blij dat wij deze onzekerheid nooit hebben meegemaakt. Beiden wilden wij naar het HVC in Nieuw-Vennep, en dat is ook zonder problemen gelukt. Daar zijn we dankbaar voor, en hebben een leuke tijd gehad. Laten we met z’n allen hopen, dat er volgend jaar een hoger percentage bereikt kan worden als het gaat om eerste keuzes. En laten we toewerken naar een tijd waar leerlingen geen top-3 meer hoeven in te vullen, maar slechts een enkele keuze zonder onzekerheid. 

advertentie