Een beeld van de kerstmarkt vorig jaar.
Een beeld van de kerstmarkt vorig jaar. pr

Geen kerstmarkt, wel voedselinzameling Graan voor Visch

16 november 2020 om 09:39 Evenementen

HOOFDDORP Via een grootscheepse voedselinzameling wil de wijkraad van Graan voor Visch dit jaar iets extra’s doen voor de minder bedeelden in Hoofddorp. De actie komt in de plaats van de jaarlijkse kerstmarkt in de wijk. Er wordt nog hulp gezocht bij diverse onderdelen van de inzameling.

Secretaris Rob Stam: “Onze sfeervolle kerstmarkt in Graan voor Visch is vrij uniek in Hoofddorp. In de donkere dagen rond kerst proberen wij een ontmoetingsplek te zijn voor onze bewoners en ook voor de bewoners in de wijken om ons heen. In de normale situatie, zonder alle maatregelen rondom Covid-19, gaat het om een combinatie van een markt met kramen, kinderplein, creatieve activiteiten, sfeervolle muziek en aankleding en zeer betaalbare consumpties. Het streven is altijd een samenhang tussen maatschappij, cultuur en oog voor de minder draagkrachtigen.”

“Helaas kunnen wij deze markt, vanwege de Covid maatregelen, dit jaar niet organiseren. Toch willen wij met enige aanpassingen binnen de maatregelen dit jaar wel iets voor de bewoners van Haarlemmermeer betekenen. Daarom hebben wij de samenwerking gezocht met de Voedselbank Haarlemmermeer”, zegt Stam. “Het idee is om op het voorplein van ons wijkgebouw De Nieuwe Silo een inzamelplek te creëren waar iedereen een bijdrage kan doen ten bate van de voedselbank met goederen met een lange houdbaarheidsdatum en afkomstig van een gekaderde boodschappenlijst.”

“De dagen rond Kersmist zijn voor ruim 450 gebruikers van de voedselbank moeilijk maar om ook de maanden na de feestdagen te kunnen doorkomen heeft men de voedselbank hard nodig en raken de goederen snel op. Na een donatie leveren wij als tegenprestatie ook iets terug; de donateur ontvangt van ons een consumptie, zoals koffie, thee en erwtensoep.”

Onlangs hebben enkele bestuursleden diverse supermarkten bezocht voor deelname aan dit project; ze leveren nu al aardig wat spullen. Stam: “Maar wij hadden gedacht in deze tijd een extra boost te geven door de supers gezamenlijk te laten doneren (AH, Jumbo, Dirk, Hoogvliet) en we zijn nog bezig met Aldi/LidL. Wij gaan ook op een ludieke manier het centrum in om spullen op te halen verkleed als kerstman en zo extra aandacht te geven aan onze actie.”

“Ook de ondernemersvereniging, en wethouder Johan Rip waren superenthousiast en wilden dit samen met ons organiseren op het Burgemeester van Stamplein. Alleen hebben we in verband met de korte voorbereidingstijd besloten het nog even minder grootschalig te doen dan we voor ogen hadden. Maar de aanzet voor 2021 is eigenlijk al gegeven; mogelijk dat we dan alle wijkraden/buurtverenigingen/wijkgebouwen van Maatvast mee kunnen krijgen om hun steentje bij te dragen en een datum prikken in december 2021 waar bewoners uit Haarlemmermeer goederen kunnen komen inleveren.”

‘Wij zoeken nog mensen die willen helpen in welke vorm dan ook. Bij het inzamelen, flyeren, opbouwen, vervoer regelen voor ophalen van donaties bij de supers op 10 december, bekendheid geven aan dit initiatief, goederen doneren, of desnoods geld schenken. Wij zijn een wijkraad met maar vijf leden die dit naast hun dagelijkse werk doen. Het is allemaal te doen maar vele handen maken licht werk en zo’n unieke actie wil je toch aan meehelpen?”

[Reacties naar secretaris@graanvoorvisch.info.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie