Eén van de bijna 5000 deelnemers ploeterend door de modder van recreatiegebied De Groene Weelde.
Eén van de bijna 5000 deelnemers ploeterend door de modder van recreatiegebied De Groene Weelde. Trudy Witteman

Mud Masters Fieldlab: ‘We hebben de modder gemist’

8 mei 2021 om 16:33 Evenementen

VIJFHUIZEN Modder, ijswater, stroomstoten. Voor de deelnemers aan Mud Masters Fieldlab zijn de ontberingen als een geschenk uit de hemel. “Hier waren we aan toe. Het is echt genieten. Mud Masters heeft het allemaal prima geregeld.”

Vijfduizend sportievelingen draven, ploeteren, tijgeren, kreunen en zwoegen deze zaterdag over een zeven kilometer lang parcours met zestien hindernissen door recreatiegebied De Groene Weelde. Als ‘proefpersonen’ hebben ze zich ingeschreven voor Mud Masters dat plaatsvindt als officieel Fieldlab evenement.  Bedoeld om te onderzoeken hoe evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Uiteraard probeert de organisatie coronabesmetting te voorkomen. Bij de entree moet iedereen, dus ook de verslaggever, een negatieve coronatest van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien. In tijdsloten gaan de bikkels het parcours op. 


Trudy Witteman

Als het startschot klinkt heeft de joelende meute veel weg van een kudde koeien die na een hele winter op stal, voor de eerste keer de wei in mag. Een evenement als dit, ze hebben het gemist. Rennend en met dezelfde gekke sprongen gaan ze op weg naar de eerste hindernis. Brandschoon nog, maar dat zal snel veranderen. Ook voor Yaela, Jessica en Jaimy uit Dronten die voor de eerste keer aan de modderloop meedoen. Yaela trekt een vergelijking met wadlopen. 

“Als je eenmaal vies bent, ben je er doorheen.” Jaimy heeft er een andere kijk op. “Ik probeer zo lang mogelijk schoon te blijven.” Uit een sloot onderaan de Big Spotters Hill kruipt de Vijfhuizense Nadine van Haaster puffend omhoog. Ze geniet. Met dank aan haar broer Han die kaartjes had gekocht. “Mijn zus en mijn vrienden hadden geen andere keus. Ze moesten wel mee”, grijnst hij in de rondte. Voor de start een biertje en na afloop zéker nog een paar. En dat zonder coronaregels. “Op deze manier proefpersoon zijn is geen straf. We hopen dat het leven snel weer normaal is.” En weg zijn ze. De Sizzler met zijn stroomstootjes wacht. 


Trudy Witteman

“De modder is leuk, het koude water minder, maar we komen vast en zeker in juli terug”, laat Margriet weten terwijl haar teamgenoten, stoere meiden van rugbyclub Hanzeladies uit Zwolle, elkaar helpen om over hindernis The Wall te komen. Ook zij zijn blij dat er op deze manier weer wat mogelijk is. 


Trudy Witteman

Pas op het laatste moment ging het licht voor de modderloop op groen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Haarlemmermeer sprak zich uit tegen het evenement omdat het gehouden wordt middenin het broedseizoen. De Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland deed een dringend beroep op de gemeente om geen vergunning te verlenen uit vrees voor ongekende schade aan de broedende vogelpopulatie. Volgens de gemeente kon een vergunning niet worden geweigerd aangezien de Wet natuurbescherming niet wordt geschonden en het evenement binnen het bestemmingsplan past. Daar staat in dat per jaar  twee evenementen met meer dan vijfduizend bezoekers zijn toegestaan. Voor dit jaar zijn dat de reguliere MudMasters in juli en Mysteryland in augustus.  

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie