Het middendeel van het gebouw wordt maximaal 38 meter hoog.
Het middendeel van het gebouw wordt maximaal 38 meter hoog. pr

Gebouw Sem: nieuwste pareltje voor stadscentrum Hoofddorp

10 november 2020 om 16:46 Nieuwbouw

HOOFDDORP Als alles volgens planning verloopt, gaat in de loop van volgend jaar de eerste schop de grond in voor gebouw Sem, het nieuwste pareltje in het stadscentrum van Hoofddorp. Er komen meer dan 200 appartementen in. “Als we dat echt gaan bouwen, zal het stadscentrum echt veranderen, mooier worden”, zegt wethouder Jurgen Nobel.  

De plek waar Sem komt, ligt tussen de Nieuweweg, de Kruisweg en het Raadhuisplein. Het staat ook bekend als het Apriscoterrein of het Van der Zee-terrein, vanwege huisarts Van der Zee die hier lange tijd een praktijk had. Het is nu een parkeerterrein. In gebouw Sem zijn straks 231 huurappartementen. Dertig procent daarvan zijn sociale huurwoningen. Tien procent van de appartementen worden middeldure woningen. In Sem komt een parkeergarage voor de bewoners. Ook de mensen die bij hen op bezoek komen en de mensen die in de winkels en horeca in het gebouw werken, kunnen daar hun auto kwijt. Op de begane grond is ruimte voor winkels en horeca met terrassen aan het Raadhuisplein. Aan deze kant van het plein is bijna de hele dag zon.

Iedereen mag hier een mening over indienen

“Dit gebouw komt in het hart van Hoofddorp. Als we dat echt gaan bouwen, zal het stadscentrum echt veranderen, mooier worden”, zegt Jurgen Nobel, verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in het centrum van Hoofddorp. “Sowieso wordt 2021 het bouwjaar. Dan gaan we heel veel eerste palen slaan. We bouwen – ook in deze tijden- gewoon door, in heel Haarlemmermeer, want er komen nog meer plannen aan.”

Johan Rip, eveneens projectwethouder voor Stadscentrum Hoofddorp, zegt hierover: “Het ontwerpbestemmingsplan ligt straks zes weken ter inzage, waarschijnlijk vanaf half december. In die periode kan iedereen reageren op het plan. Zo’n reactie heet een zienswijze. Tegelijkertijd ligt ook de omgevingsvergunning ter inzage. Ook daarop kan iedereen reageren. Het Stadscentrum en dus ook zo’n gebouw moet van iedereen zijn. Dus het is belangrijk dat iedereen hier een mening over mag indienen.”

Om meer dan 200 appartementen op deze plek te kunnen bouwen, gaat ook Sem de hoogte in. Net zoals bijvoorbeeld het gebouw boven de bioscoop en de toekomstige bebouwing op de plek van het oude postkantoor. Dat past bij het plan om Stadscentrum Hoofddorp meer stads te maken. In het bestemmingsplan staat hoe hoog gebouw Sem mag worden. Aan de kant van de Kruisweg wordt het maximaal 23 meter hoog. Dat is zeven verdiepingen. De lange zijden worden voor een deel maximaal 10 meter hoog en voor een deel ook maximaal 23 meter hoog. Dat is bijvoorbeeld het deel langs de Nieuweweg. Het middendeel van het gebouw wordt maximaal 38 meter hoog.

De plek waar Sem komt, is in eigendom van de ontwikkelaar. Het is dus niet van de gemeente. Het terrein is nu een openbaar parkeerterrein met plek voor zo’n 250 auto’s. Als de bouw van Sem begint, kan hier niet meer geparkeerd worden. Dat is waarschijnlijk in de zomer van 2021. Deze parkeerplaatsen komen terug op een andere plek in het Stadscentrum Hoofddorp, maar gebeurt niet meteen. In de tussentijd kunnen bezoekers van het stadscentrum parkeren in de bestaande parkeergarages.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie