Discussie over de verkeerssituatie.
Discussie over de verkeerssituatie. Trudy Witteman

Gemengde reacties op plannen nieuw centrumgebied Badhoevedorp tijdens informatiemarkt

Nieuwbouw

BADHOEVEDORP Positieve respons, maar ook veel en forse kritiek en zelfs totale berusting. Met betrekking tot het centrumgebied van Badhoevedorp is er voor de gemeente nog veel werk aan de winkel. Dat werd tijdens de informatiemarkt wel duidelijk. Projectwethouder Jurgen Nobel heeft de markt bezocht en is tevreden. “Mensen waren belangstellend, soms kritisch en vooral benieuwd hoe het verder zal gaan.”

Veel belangstelling gaat deze zaterdag 24 september uit naar de maquette van het dorp die centraal in de grote zaal van het dorpshuis staat opgesteld. Met in het rood de nieuwbouw van Quatrebras, het centrum en Schuilhoeve. Aan de zijkanten het nodige beeldmateriaal van de vele projecten. “De informatiemarkt geeft een goed beeld van wat er op ons af gaat komen”, zegt een stel tegen elkaar. Na de omlegging van de A9 is er al veel gebeurd, maar rustig is het voorlopig nog niet in Badhoevedorp. Niet vanwege de bouwdrift, niet vanwege de onvrede die er is over hoe het centrumgebied eruit moet komen zien.

MISLUKKING Ze staan bij de maquette en wijzen elkaar een rode blokkendoos aan in het hart van het dorp. Het heeft wat weg van een datacentrum, maar dat is het niet, leggen Ronald Suring (75) en Fred Feijen (70) uit. “Het is het dorpscentrum met winkels, woningen en een gezellig plein met terrasjes. Laat dat gezellig maar weg. Wat de gemeente voor ogen heeft is een ‘Hoofddorp Light’. Een kopie van het Burgemeester van Stamplein, de grootste mislukking van Hoofddorp. Badhoevedorp heeft gekozen voor een ontwerp in de jaren 30-stijl, prachtig aansluitend bij de rest van dorp. En wat doet de gemeente? Die komt met een appartementengebouw dat middels bepaalde stijlkenmerken de indruk moet wekken dat het op de jaren 30 lijkt. Het is en blijft een blokkendoos en daarmee een ongezellig plein. En dan durft de architect met droge ogen te beweren dat het plein een dorpse uitstraling heeft. Het dorp voelt zich niet serieus genomen.”

Fred Feijen woont sinds 1980 in de Valkstraat. Zijn jaren 30-woning heeft als voorbeeld gediend hoe het centrum zou moeten worden. De online peiling over het concept-beeldkwaliteitsplan voor het midden van het centrumgebied gaat hij zeker invullen. “Voorzien van heel wat kritische noten.”

Suring en Feijen weten zeker dat de gemeente het vogeltje over het touwtje heeft laten vliegen. “Wat ze hadden moeten doen is simpelweg de jaren 30-winkels aan de Pa Verkuijllaan kopiëren en er een paar woonlagen bovenop bouwen. Het is ook de stijl van het winkelcentrum aan de Binnenweg in Heemstede dat bij de Badhoevedorpers met stip op nummer 1 staat, maar waar helaas niet voor gekozen is.”

BEDENKINGEN De 81-jarige Bob Erb, geboren en getogen Badhoevedorper, heeft zo zijn bedenkingen. Hij zegt: “De projectontwikkelaars doen wat ze denken te moeten doen om geld te verdienen en de gemeente sluit aan.” Een mevrouw ‘mijn naam hoeft niet in de krant’ ziet het anders. “De omlegging van de A9 moet betaald worden en dat moet ergens vandaan komen. Hoogbouw vind ik geen probleem. Mijn kinderen en kleinkinderen moeten ook wonen.” Een man van middelbare leeftijd die ook anoniem wil blijven zegt gelaten: “Ik wil de plannen weten, maar ga me nergens meer tegen verzetten. Dat heeft geen enkele zin. De gemeente laat zich toch niet bijsturen.”

Goed nieuws heeft projectleider Koen Wagemakers over sportpark De Veldpost aan de overzijde van de Schipholweg. Na een slepende onteigeningsprocedure is de gemeente half augustus definitief eigenaar van de grond geworden. Vanwege de fusie tussen RKSV Pancratius en SC Badhoevedorp moet een aangepast stedebouwkundig ontwerp gemaakt worden. “We verwachten in 2024 met de aanleg te beginnen zodat SCPB ’22 in de tweede helft van 2025 kan verhuizen.”

ROBERT KOCHSTRAAT Bij het informatiebord over het verkeer wordt de situatie in nieuwe Robert Kochstraat besproken. De straat is op 19 september opengegaan voor het verkeer tussen de Orleanderlaan en de Kamerlingh Onneslaan. Ook vrachtverkeer en de bus rijdt door deze woonstraat. Er geldt weliswaar een maximum snelheid van 30 kilometer per uur maar gerust zijn ze er niet op. “Je zult er maar wonen in je dure nieuwe huis. Als er niet gecontroleerd wordt op snelheid kun je wachten op ongelukken”, klinkt het bezorgd.

De oude Robert Kochstraat wordt verwijderd. Het laatste stuk van de straat en de rotonde van de oude Amsterdamse Baan worden door de aannemer afgegraven. Op de plek van de oude Robert Kochstraat komen woningen. De bouw start in de lente van 2023 en duurt tot eind 2024.

REACTIE GEMEENTE Gevraagd naar een reactie van de gemeente zegt de woordvoerder van projectwethouder Jurgen Nobel: “Zowel de wethouder als de aanwezige ambtenaren hebben de bijeenkomst vooral ervaren als een positief iets, waar mensen belangstellend waren, hier en daar soms kritisch, maar vooral benieuwd waren hoe het verder zal gaan.” Op de vraag waarom niet gekozen is voor ‘Heemstede’ zegt de woordvoerder: “Het centrum van Badhoevedorp krijgt een nieuw en gezellig dorpsplein. In de jaren 30 bouwstijl, dat past bij de dorpse schaal en past bij de rest van het nieuwe centrumgebied. De grote wens van het dorp in de peilingen in 2019 en 2020. De gemeente is nog in overleg met de eigenaren van de grond. Zodra de vorm van het plein vast staat, worden drie schetsontwerpen voor het nieuwe dorpsplein en de ruimte daaromheen gemaakt. Daarna kan heel Badhoevedorp hier weer over meepraten.” 

Over de rol van de projectontwikkelaars: “De gemeente stelt kaders aan wat wel en niet mag. Dat geldt bijvoorbeeld voor het aantal betaalbare woningen. De bouwplanontwikkeling moet ook passen binnen het beeldkwaliteitsplan.”

Frans Witteman

Op de grote maquette van het dorp zijn alle ontwikkelingen goed te zien.
Afbeelding
Uitleg over nieuwbouw in de wijk Quatrebras.
advertentie
advertentie