De bezorgbazen van Vijfhuizen.
De bezorgbazen van Vijfhuizen. "De bewoners van de huizen achter ons willen óók graag de krant." Trudy Witteman/BDU

‘HCnieuws bezorgen is dankbaar werk’

27 maart 2024 om 20:00 Overig HCnieuws 100 jaar

HAARLEMMERMEER De bezorgbazen van Vijfhuizen zijn het roerend met elkaar eens. “HCnieuws bezorgen is dankbaar werk en is leuk om te doen. En het is ook nog eens goed voor de conditie.”

Een krantenbezorger is een uiterst belangrijke schakel. Je kunt als redactie nóg zo’n mooie krant maken, als ie niet bij mensen in de bus glijdt is al het werk voor niets geweest. Gelukkig gaat er elke week een groot leger aan bezorgbazen op pad om Haarlemmermeer van HCnieuws te voorzien. Maar er kunnen er nog altijd meer bij. Pittige pensionado’s, sportieve scholieren, dartele deeltijdwerkers, iedereen is welkom. Nieuwe bezorgers maken kans op een prachtige prijs.

Vijfhuizen telt vijf bezorgbazen. Een hechte club. Ze zijn niet te beroerd voor elkaar in te vallen bij ziekte of vakantie. Hoewel er door verspreidorganisatie All Inn hard aan gewerkt wordt zijn ook in Vijfhuizen enkele vacatures. En dat terwijl krantenlopen leuk werk is. Lekker in de buitenlucht, je eigen tijd en tempo bepalen, mensen blij maken en er nog voor betaald krijgen ook. Slecht weer als er bezorgd moeten worden? Het valt reuze mee, weet het vijftal uit ervaring. ”Het is op woensdag veel en veel vaker droog dan dat het regent.”

BLIJ

De jongste bezorgbaas in leeftijd is Emily van de Sande. Sinds een jaar bezorgt zij de krant in Buitenhof en omgeving en vindt het nog steeds leuk om te doen. Emily volgt de mavo-opleiding aan het Rudolf Steiner College in Haarlem-Schalkwijk. 

“Ik vind het heerlijk om na schooltijd mijn krantenrondje te doen”, vertelt ze. “Even iets anders dan lessen volgen. Ik ben een uurtje bezig en merk dat mensen blij zijn als ze me zien. Veel mensen zwaaien naar me als ik met de krant aankom. Ze zijn blij dat ze HCnieuws in de bus krijgen. Dat laten ze me weten en dat merk ik ook aan de eindejaarsfooi. Ik kan het iedereen aanraden.”

(Tekst gaat onder de foto verder.)


Emily in haar krantenwijk. - Trudy Witteman/BDU

Zo’n vijf jaar geleden is Cor Ramp HCnieuws gaan bezorgen. Daarvoor liep hij op de Vijfhuizerdijk en de Cruquiusdijk al het Witte Weekblad, maar toen die krant ophield te bestaan ging hij wat missen en reageerde hij op een oproep voor diezelfde wijk. 

“Ik had wat tijd over en wilde niet de hele dag op m’n kont zitten”, vertelt Cor met een lach. “Het is leuk werk in de buitenlucht. Ik heb vaak de leukste gesprekken onderweg omdat ik veel mensen ken. Het is altijd gezellig en je merkt duidelijk dat de mensen blij zijn dat ze de krant bezorgd krijgen.”

CAKE 

Omdat hij vond dat hij te weinig beweging had is Frans van Eerden in 2018 de krant gaan bezorgen. Aanvankelijk samen met een aantal andere Vijfhuizenaren waarbij zij hun bezorgloon schonken aan een goed doel in het dorp. Toen dat betalingstechnisch niet meer mogelijk bleek zijn ze gestopt. In september vorig jaar is Frans het Vliegersplein en omgeving van de krant gaan voorzien. 

Ook hij heeft het naar z’n zin. Zeker nu zijn wijk in zijn hoofd zit en hij niet onnodig bij nee/nee-stickers de tuin inloopt. Ook hij ervaart dat mensen blij zijn met de krant in de bus. “Laatst stond er iemand aan de deur met een vers gebakken cake. Om me te bedanken voor de trouwe bezorging. Hoe leuk is dat”, geeft hij zelf het antwoord.

Rob Uijtewaal mag zich sinds februari vorig jaar bezorgbaas noemen. Hij zag een advertentie waarin bezorgers werden gevraagd en besloot zich aan te melden. Geen dag spijt heeft hij ervan gehad. “Je bent lekker in de weer, het is goed voor je conditie en het wordt aardig goed betaald”, weet Rob die met één wijk begon en er nu drie heeft met in totaal zo’n zeshonderd kranten. Hij draait z’n hand er niet voor om. Hij is blij dat de kranten vroeg bij hem worden afgeleverd zodat hij vroeg kan beginnen.

Rob die in het oudste gedeelte van het dorp, de Mient en Kroonwerk en omgeving een graag geziene gast is, kan het iedereen aanraden. “Hele volksstammen zijn ooit begonnen met een krantenwijk. Zeker voor jongeren ideaal om voor iets leuks te sparen. Je leert met geld omgaan en je ervaart dat dingen nu eenmaal niet vanzelf gaan. En bovendien: lekker bezig zijn in de buitenlucht is vele malen beter dan binnen met computerspelletjes”, stelt hij.

TIJDELIJK

Frans Witteman heeft de meeste bezorgjaren. Hij viert volgend jaar zijn zilveren jubileum. “Toen ik in juli 2000 de overstap maakte van het Witte Weekblad naar de Hoofddorpse Courant vroeg Henk Koning mij om niet alleen actief te willen zijn met de pen, maar ook of ik de krant wilde bezorgen op de Vijfhuizerdijk. Ze waren al heel lang op zoek naar een bezorger maar konden niemand vinden die vanaf tankstation Hendriks tot aan het laatste huis van Nieuwebrug wilde lopen”, herinnert Frans zich de vraag alsof het gisteren was. 

“Om de krant te helpen heb ik ja gezegd op voorwaarde dat ze bleven zoeken en dat het dus slechts tijdelijk was. Tijdelijk is rekbaar gebleken want ik stap nog steeds met veel plezier elke woensdag op de fiets. Sinds een tijdje ook Floriadepark en Vesting..” Elke woensdag? Frans: “Als het eens heel slecht weer is kijk ik mijn vrouw Trudy lief aan en bezorgen we de krant met de auto.” 

All-Inn Verspreidingen is verantwoordelijk voor de bezorging van HCnieuws. Om nieuwe bezorgbazen enthousiast te maken is een fraaie actie gestart. Wie zich als bezorger aanmeldt maakt kans op het winnen van een PlayStation 5, de nieuwste gameconsole van Sony. Aanmelden kan online via: bezorgers@verspreidingen.nl of bellen: 0571-274137.

Emily in haar krantenwijk.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie