Advocaat Rob Wormhoudt heeft wekelijks op de maandagavond een kosteloos spreekuur voor juridische vragen
Advocaat Rob Wormhoudt heeft wekelijks op de maandagavond een kosteloos spreekuur voor juridische vragen Renée Heijmans

Start juridisch spreekuur Badhoevedorp: "ik zal niet groeten in de supermarkt'

27 november 2019 om 11:14 Overig

BADHOEVEDORP Vanaf 1 december kan men wekelijks op maandagavond tussen 19.00-20.30 uur in het Dorpshuis terecht voor het advocatenspreekuur. Een gratis spreekuur om mensen laagdrempelig van juridisch advies te voorzien zonder dat de meter gelijk begint te lopen. Advocaat Rob Wormhoudt, sinds 1988 actief, bemand het spreekuur. Hij is gespecialiseerd in persoons- en familierecht, strafrecht en bestuursrecht. "En krijg ik vragen op een ander gebied dan laat ik een van mijn kantoorgenoten , die gespecialiseerd zijn in dat gebied, terugbellen. Uiteraard kosteloos." Wormhoudt is zelfstandig advocaat gevestigd in Badhoevedorp, maar is wel aangesloten bij een samenwerkingsverband van advocaten dat in Amsterdam vooral bezig is met sociale rechtshulp." Het viel me op dat ik op het spreekuur in Amsterdam regelmatig mensen uit Badhoevedorp zag. Toen heb ik het initiatief genomen om dit spreekuur in Badhoevedorp op te zetten." Het spreekuur was aanvankelijk op een andere avond, maar gaat nu naar de maandag. En met het oog op een uitbreidend Badhoevedorp verwacht Wormhoudt ook meer aanloop. "Bij het groter worden van het dorp nemen ook de juridische problemen toe."

Mensen willen advies over een aanstaande echtscheiding

Bezoekers komen met de meest uiteenlopende zaken naar het spreekuur. "Mensen willen advies over een aanstaande echtscheiding, ik leg uit hoe een procedure eruit ziet en waar je mee te maken krijgt. De kinderen, wie blijft in de woning, alimentatie, verdeling van de spullen. Wat kost een echtscheiding? Kom je in aanmerking voor door de overheid gefinancierde rechtshulp? Hoe lang duurt zo'n procedure, wie speelt allemaal een rol? Zijn er kwesties over jeugdbescherming?" Hij vult aan: "Ik ben niet van het wapengekletter maar meer van het harmoniemodel."

Ook ouderen die vragen hebben over de afwikkeling van de nalatenschap van hun overleden partner weten het spreekuur te vinden. "Ik kan daarbij reageren op de eerste vragen en zo nodig doorverwijzen naar een erfrechtadvocaat of een notaris." En ook erfafscheidingkwesties passeren de revue! Wormhoudt zal niet schromen om zaken die in het nadeel van zijn cliënten kunnen uitpakken te benoemen.

Dat hoort nu eenmaal bij mijn vak

Wormhoudt benadrukt dat de relatie met de cliënt, ook bij dit spreekuur, strikt vertrouwelijk is. Bij een bezoek aan het spreekuur vullen ze weliswaar een naam en telefoonnummer in op een formulier, maar dat dient alleen ter herinnering. "Daarnaast zal ik mensen van het spreekuur vertellen dat ik ze niet zal groeten wanneer ik ze tegenkom bij de supermarkt. Dat hoort nu eenmaal bij mijn vak." Soms blijft het bij een eenmalig advies en soms komt er een zaak uit voort. "Dat is voor mij persoonlijk natuurlijk fijn," zegt hij eerlijk.

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie