Het vliegverkeer draagt bij aan de hoeveelheid ultrafijnstof
Het vliegverkeer draagt bij aan de hoeveelheid ultrafijnstof ANP

Veel belangstelling in Haarlemmermeer voor presentatie RIVM over ultrafijnstof

12 december 2019 om 14:37 Overig

HOOFDDORP De Burgerzaal van het raadhuis in Hoofddorp zat woensdagavond stampvol met belangstellenden voor de presentatie van onderzoeksinstituut RIVM over ultrafijnstof. Onder de ongeveer 170 aanwezigen waren niet alleen inwoners van Haarlemmermeer en verre omstreken maar ook bestuurders en politici uit gemeenten die met de luchthaven te maken hebben.

Afgelopen zomer publiceerde het RIVM een eerste onderzoek naar de effecten van ultrafijnstof. Eén van de conclusies was dat mensen die slechte luchtwegen hebben kortstondig last kunnen hebben van een te hoge concentratie ultrafijnstof. Het vliegverkeer draagt bij aan de hoeveelheid ultrafijnstof, maar ook vrachtwagens dragen een steentje bij.

Daarom zaten er woensdag flink wat mensen in de zaal die zich zorgen maken over ultrafijnstof. Sommigen vroegen zich af of de conclusie niet moet zijn dat Schiphol zal moeten krimpen. Die vraag was echter niet aan de orde tijdens de informatieavond, omdat het de twee aanwezige medewerksters van het RIVM slechts om de resultaten van het onderzoek ging. Politieke conclusies worden later getrokken.

De bijeenkomst werd ingeleid door wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken. Hij zei begrip te hebben dat er onrust is over ultrafijnstof. Daarom heeft de gemeente er bij minister Van Nieuwenhuizen voor gepleit dat er permanente normen komen voor de maximale concentratie ultrafijnstof.

Haarlemmermeer was gastvrouw van de bijeenkomst, het RIVM de organisator. De medewerksters van het instituut, beiden toevallig Janssen geheten maar geen familie van elkaar, deden hun uiterste best om alle vragen uit de Burgerzaal te beantwoorden.

De zaal vol belangstellenden ging in elk geval met aanzienlijk meer kennis huiswaarts. Of de kritische aanwezigen wat geruster zijn vertrokken, is de vraag.

Het RIVM gaat intussen door met zijn onderzoek. Het instituut gaat nu bekijken wat de effecten van ultrafijnstof zijn voor de langere termijn. De uitkomst van dat onderzoek wordt in 2021 verwacht.


 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie