Afbeelding
Trudy Witteman

Gedwongen afscheid voor vrijwilligers Rode Kruis

12 januari 2020 om 14:41 Overig

HOOFDDORP Als gevolg van een reorganisatie heeft het Rode Kruis per 1 januari de sociale taak afgestoten. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de afdeling Haarlemmermeer op 11 januari is afscheid genomen van de 28 vrijwilligers die bij de sociale taak betrokken waren.

Al zo'n tien jaar is bekend dat het afstoten van de sociale taak er aan zat te komen. De laatste drie jaar is er binnen het Nederlandse Rode Kruis hard aan gewerkt om het ook echt gestalte te geven. Dat de gezellige bingomiddagen, de zeer gewaardeerde boottochten en de leuke dagjes uit per 1 januari verleden tijd zijn, is hard aangekomen, vertelt Thea van der Heide, voorzitter van de afdeling Haarlemmermeer. "Veel mensen hebben teleurgesteld gereageerd. Ik kan dat goed begrijpen, het waren altijd leuke activiteiten. Van de andere kant: in veel dorpen in Haarlemmermeer waren deze sociale activiteiten al afgebouwd bij gebrek aan vrijwilligers of bij gebrek aan belangstelling van ouderen." Gelukkig heeft Thea ook goed nieuws. "De boottocht van de groep Hoofddorp blijft doorgaan. Lionsclub Haarlemmermeer-Host heeft de organisatie daarvan op zich genomen."

Het Rode Kruis is een organisatie die is toegespitst op het verlenen van noodhulp. En mensen te helpen zich goed voor te bereiden op noodsituaties. Preventie en voorbereiding dus. Zelfredzaamheid werd dat genoemd. Deze term bleek nogal eens voor verwarring te zorgen en om die reden werd de benaming veranderd in 'Goed Voorbereid'. Goed voorbereid in noodsituaties, van ongelukken in en om huis tot rampen. "We proberen met name ouderen bewust te maken van de risico's die ze lopen en ze stimuleren tot het nemen van preventieve maatregelen", legt Willy Kennedy, coördinator Goed Voorbereid uit. "De kans op brand verminderen, je buren een sleutel geven, babbeltrucs herkennen, valpreventie, weten wie je in bepaalde situaties kunt waarschuwen. We gaan interactieve workshops organiseren waarin deze onderwerpen aan bod komen. Een training scootmobielrijden hoort daar ook bij." Willy besluit met een oproep: "We zoeken vrijwilligers die aan de invulling van Goed Voorbereid een bijdrage willen leveren. Goed Voorbereid wordt een steeds belangrijker onderdeel van het werk van het Rode Kruis."

Het Rode Kruis gaat ook EHBO-voorlichting op basisscholen gegeven en blijft actief als het gaat om evenementenhulp (EHBO). Ook de belangrijke telefooncirkel blijft in Haarlemmermeer bestaan.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie