Afbeelding
pixabay

Meer kans op huurwoning voor thuiswonende jongeren Haarlemmermeer

5 februari 2020 om 15:11 Overig

HAARLEMMERMEER Jongeren die langere tijd thuis blijven wonen omdat ze niet in aanmerking komt voor een huis of geen geld hebben om een woning te kopen, maken vanaf volgend jaar sneller kans om een sociale huurwoning te krijgen. Dat staat in een voorstel voor een nieuwe woonruimteverdeling die onder meer in Haarlemmermeer moet worden ingevoerd.

De wethouders Jurgen Nobel van Woningbouw en Mieke Booij van Woonbeleid hebben de voorgenomen nieuwe regels dinsdag gepresenteerd aan de lokale en regionale pers. Het nieuwe systeem gaat dus nog niet in. De verwachting is dat de gemeenteraden van vijftien gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) er eind dit jaar over kunnen stemmen, zodat de nieuwe regels vanaf 2021 kunnen ingaan.

Wethouder Nobel zei dat de huidige woonruimteverdeling als erg onrechtvaardig wordt ervaren. “Het is niet meer van deze tijd. De regeling is alleen gebaseerd op de tijd dat je als woningzoekende staat ingeschreven. Dat betekent dat als je maar lang genoeg wacht je vanzelf wel een huurwoning krijgt toebedeeld.”

De vijftien betrokken gemeenten hebben voor een andere aanpak gekozen. De wachttijd op een woning is niet langer alleen bepalend, maar ook of je met spoed een huurwoning zoekt en of je een beetje actief aan het zoeken bent. De gemeenten vinden het billijk dat woningzoekenden die actief op zoek zijn eerder een huis kunnen betrekken dan degenen die het allemaal worst zal zijn. Bovendien moeten dus 'problematisch thuiswonende jongeren' eerder aan de beurt komen voor een huurwoning.

De winst is dat met dit systeem 'gewone' woningzoekenden ook eerder aan bod komen

Woningzoekenden krijgen voor alle onderdelen punten en wie de meeste punten heeft komt in aanmerking voor een huurwoning. De wethouders beloven geen kip met gouden eieren, want het aanbod blijft schaars. “Maar de winst is dat met dit systeem 'gewone' woningzoekenden ook eerder aan bod komen”, aldus wethouder Booij.

Het toewijzen van huizen in de sociale huursector is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Je zou toch zeggen dat in deze tijd van enorme schaarste mensen staan te springen als ze een sociale huurwoning krijgen aangeboden. De realiteit is anders.

Wethouder Booij vertelde dinsdag dat corporatie Eigen Haard drie maanden nodig heeft gehad om de laatste huurwoningen in het project Lincoln Park te vullen. Kandidaten voor een woning kwamen niet opdagen of haakten op het laatste moment af. Booij: ”Sommige woningzoekenden wachten op dat huis met een gouden randje. Daar is het systeem natuurlijk niet voor bedoeld.”

De nieuwe verdeling van woonruimte staat ook los van het toewijzen van huizen aan statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Deze groep heeft geen voorrang meer voor het toewijzen van sociale huurwoningen, maar de gemeente moet hen in opdracht van de rijksoverheid wel tijdig onderdak bieden. Zoals eerder gemeld is het college van plan om statushouders onder te brengen in zogeheten flexwoningen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie