Een dader van een pinpausfraude op archief. Dergelijke criminelen proberen geld te stelen van oude vrouwtjes.
Een dader van een pinpausfraude op archief. Dergelijke criminelen proberen geld te stelen van oude vrouwtjes. Politie Amersfoort

Zoon in gevecht met pinpasfraudeur van 86-jarige moeder

16 juli 2021 om 11:34 Overig

HOOFDDORP Geen naam en geen straat. De schrik zit er nog goed in bij een 86-jarige vrouw die dinsdag ontsnapte aan een agressieve pinpasfraudeur. “Vanochtend ging om half 7 de bel, ik zat direct stijf in mijn bed,” geeft ze haar huidige staat aan.

Ze woont in een appartementencomplex voor senioren in Toolenburg. Bezoekers moeten eerst buiten bellen en vervolgens nog een keertje aan de deur. Ideaal voor een smoesje dat je voor niets bent geweest. Dat vertelde een jonge nep-bezorger dan ook tegen de Hoofddorpse bejaarde toen hij voor de deur stond. Hij zou al twee keer eerder hebben gebeld, en zei die avond langs te komen met een pakketje. Ze moest dan wel een euro betalen en hij benadrukte vriendelijk dat pinnen in dit geval zeer zeker kon.

Het is bekend dat namaak-pakketbezorgers tijdens de transactie de pincode afkijken en de pas verwisselen. Vervolgens wordt er een groot bedrag van de rekening opgenomen. De wantrouwige vrouw kent de methodes niet precies, maar voelde wel dat er ‘iets’ niet klopte. Ze vroeg haar zoons die avond op bezoek. 

Die zaten startklaar toen er werd aangebeld. De jongste (56 jaar) deed open en al snel werd er op de galerij geknokt. De crimineel wist te ontkomen, maar de zoon liet het er niet bij zitten. Met een toegesnelde buurman zette hij per auto de achtervolging in en hield tegelijkertijd de politie op de hoogte. Na een half uur werd de auto klemgereden en werden een 15-jarige en twee mannen van 19 en 20 jaar aangehouden, allen afkomstig uit Amsterdam. De recherche onderzoekt of er mogelijk meerdere fraudes aan deze verdachten kunnen worden gelinkt. Er is bijvoorbeeld ook in Nieuw-Vennep een dergelijke poging gedaan.

Ondertussen slaapt het slachtoffer slecht en zit met een lijf vol spanning. “Ik doe alleen nog open als ik weet dat ik een afspraak heb.”  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie