De verbazing en schaamte is groot als je online er bent ingesluisd.
De verbazing en schaamte is groot als je online er bent ingesluisd. Pr

Oproep aan slachtoffers cybercriminaliteit hun verhaal te doen

21 juli 2021 om 14:14 Overig

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeer doet mee aan een onderzoek van Noord Holland Samen Veilig (NHSV) naar slachtoffers van cybercriminaliteit. Het doel is vooral om mensen hun verhaal te kunnen laten doen. 

Hoeveel slachtoffers er precies in Haarlemmermeer vallen is volgens woordvoerder Paul Smeele moeilijk te zeggen. “Het zijn er veel. Maar dit is, anders dan in de klassieke criminaliteit, niet zomaar zichtbaar in de lokale statistieken. Dit komt door dat de aangiftebereidheid onder slachtoffers van gedigitaliseerde criminaliteit relatief laag is omdat er weinig vertrouwen is dat de tot resultaat zal leiden. Ook worden gedigitaliseerde criminaliteitszaken onder zeer verschillende codes weggeschreven in de registraties van de politie. Het ligt er net aan wie de aangifte opneemt. Er liggen dus de nodige uitdagingen aan de kant van de input.” 

“Verder kent de gedigitaliseerde criminaliteit geen geografische samenhang tussen dader en slachtoffer. De dader in het noorden van het land maakt bijvoorbeeld slachtoffers door heel het land en al die aangiftes komen lokaal binnen. De vraag is of ze daar naar andere eenheden worden doorgezet en dus lokaal worden afgeboekt of niet.”

Hij weet wel dat cybercriminaliteit in Noord-Holland in 2020 fors is gestegen, uit cijfers blijkt dat met 78 procent te zijn. “Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die slachtoffer is geworden van de vele vormen van cybercrime. Denk daarbij aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware. Los van de financiële gevolgen ondervinden slachtoffers ook emotionele gevolgen van internetcriminaliteit.”

Door het delen van slachtofferverhalen wil NHSV en Slachtofferhulp Nederland inwoners van Noord-Holland voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen via ervaringsverhalen van slachtoffers. Burgers zichzelf beter tegen de gevaren beschermen door maatregelen te nemen. Gedetailleerde verhalen en ervaringen van slachtoffers zijn nauwelijks bekend buiten de eigen kring.

Projectleider Marieke Verhagen: “Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercrime communiceren om meer leed te voorkomen. Niemand kan zich meer permitteren om te denken dat het hem of haar niet overkomt.

Ze roept  mensen die slachtoffer van cybercrime zijn geworden, en in Haarlemmermeer wonen op zich te melden om anoniem hun verhaal te delen. Dat kan via hetslachtofferspreekt.nl of via een mail naar info@nh-sv.nl. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie