Ballieux sluit niet uit dat ook vrouwelijke raadsleden in Haarlemmermeer te maken krijgen met ongewenst gedrag.
Ballieux sluit niet uit dat ook vrouwelijke raadsleden in Haarlemmermeer te maken krijgen met ongewenst gedrag. pixabay

HAP: vertrouwenspersoon voor raadsleden na misstanden Voice of Holland

28 januari 2022 om 16:05 Overig

HOOFDDORP De lokale partij HAP heeft er donderdag tijdens de raadsvergadering voor gepleit dat er een aparte vertrouwenspersoon komt voor raadsleden waar klachten kunnen worden gemeld over seksueel overschrijdend gedrag. HAP-raadslid Abdel Salhi hield een pleidooi voor zo’n persoon naar aanleiding van de misstanden bij het tv-programma Voice of Holland. Volgens hem kan een klacht indienen bij de burgemeester net een te hoge stap kan zijn.

De oproep van Salhi kreeg bijval van andere fracties. Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks benadrukte dat het vooral een kwestie is van bewustwording. Zij wees erop bijna alle vrouwen goed weten wat er aan de hand is, maar dat mannen zich vaak niet bewust zijn van vrouwonvriendelijk gedrag. Ballieux sloot niet uit dat ook vrouwelijke raadsleden te maken krijgen met ongewenst gedrag. Een externe vertrouwenspersoon is daarom in haar ogen meer dan welkom.

CDA-raadslid Herman Koning vroeg zich af hoe het zit met andere vrouwen die in het raadhuis rondlopen. Burgemeester Marianne Schuurmans zei daarop dat de gemeente in totaal vier eigen vertrouwenspersonen heeft en ook nog een externe. Die vijf mensen zijn beschikbaar voor alle ambtenaren én voor de bestuurders van Haarlemmermeer.

Schuurmans zei ook dat er is gekeken naar hoe het bij andere 100.000-plus gemeenten is geregeld. Een externe vertrouwenspersoon voor raadsleden is daar vaak een gebruikelijke functie. De burgemeester wil daarom ook in Haarlemmermeer zo’n persoon en gaat dat nu onderzoeken.

De discussie leidde nog tot een botsing tussen HAP-raadslid Salhi en fractievoorzitter Erik Vermeulen van Forza. De laatste stelde dat het goed is dat de beschuldigingen worden onderzocht, maar dat het er nu op lijkt alsof iedereen bij Voice of Holland al schuldig is aan seksueel wangedrag. Een geïrriteerde Salhi zei daarop dat hij over mogelijke verdachten had gesproken en dat Vermeulen voortaan beter moest luisteren.

Frits Verhagen 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie