De wethouders Nobel en Rip, verantwoordelijk voor het stadscentrum, namen een kijkje in De Gerritshoeve.
De wethouders Nobel en Rip, verantwoordelijk voor het stadscentrum, namen een kijkje in De Gerritshoeve. Aangeleverd

Gerritshoeve: van oud hout op modderig veldje naar eigenzinnig ontwerp

4 februari 2022 om 17:09 Overig

HOOFDDORP Is het een boomhut? Is het een door de storm Corrie ontmantelde boerderij? Nee, op het drassige landje tussen het station, de Van Heuven Goedhartlaan en Hyde Park wordt aan het “hipste café-restaurant” van Haarlemmermeer gewerkt. Hier bouwt Gijs de Waal de Gerritshoeve. De wethouders Nobel en Rip, verantwoordelijk voor het stadscentrum, namen een kijkje.

Gijs de Waal is een atypische ondernemer. Hij is architect, maar in plaats van grote glazen woontorens te ontwerpen, vindt hij het “leuker om dit soort projecten te doen”. Eerder deed hij al Hannekes Boom in Amsterdam, een vreemdsoortig gebouw van containers en restmateriaal, naast de bibliotheek van Amsterdam. En later maakte hij Brett, ook met containers, vlakbij station Sloterdijk. Dat is “een creatieve broedplaats, biertuin en eventlocatie in één”, zoals hij zelf zegt. “Ik hou van ontwerpen die zo uniek zijn, dat je bijna niet begrijpt hoe ze kunnen bestaan. Daar moet de Gerritshoeve een voorbeeld van worden.”

Wat ook bijzonder is, is dat hij bij dit project initiatiefnemer, opdrachtgever, ontwerper, aannemer en uitvoerder is. “Op die manier kan in het hele traject het ontwerp centraal staan, en kan het ontwerpproces doorgaan tot aan de oplevering zelf. Daarnaast zijn er veel organisaties die het project met raad en daad hebben bijgestaan.”

Een van die eigenzinnige ideeën is dat hij niks weggooit. “Je ziet hier geen afvalbak. Elke schroef, elk stuk hout zal terugkomen in het gebouw.” Zelfs de bomen die er nu nog staan, zal hij niet kappen. Die zullen gewoon in het gebouw blijven staan.

Jurgen Nobel, die al verschillende keren aangaf dat hij in Hoofddorp wat gezelligheid miste, ziet zichzelf hier wel zitten. “Het is natuurlijk een fantastische locatie, naast het stationsgebied, dat we verder willen ontwikkelen, als de Noord/Zuidlijn er komt, en aan de ander kant de hoogbouw Hyde Park. En dit is zo’n creatief ontwerp dat het een mooie entree van Hoofddorp wordt.”

Maar dat is nog toekomstmuziek. Op dit moment liggen er nog overal bouwplaten en wordt bij buurman Hyde Park de grond rijp gemaakt voor gebouwen die tot wel veertien verdiepingen hoog kunnen zijn. Je moet veel fantasie hebben om op dit modderige veldje een beloftevolle locatie te zien. 

“Ik ken de schuur nog wel toen die nog bij de Adolfs Hoeve aan de Hoofdweg stond”, zegt Johan Rip, terwijl hij wegzakt in de modder. “Fantastisch dat dit stukje Haarlemmermeerse historie nu hergebruikt wordt op Hyde Park en zo bewaard wordt voor toekomstige generaties.”

Toch zal de schuur niet direct herkenbaar zijn, zoals Johan hem zich herinnert. “De spanten en veel materiaal komen van die schuur, maar het wordt toch heel anders, met veel glas, zodat het nog ruimtelijker wordt en natuurlijk terrassen aan alle zijden.” De Waal denkt in november dit jaar de deuren te openen.

Volg de bouw op www.gerritshoeve.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie