Afbeelding
Overkapping

Een overkapping in de tuin bouwen? Hier moet je op letten

24 augustus 2021 om 12:54 Partnercontent

Ook in de herfst en lente zit je natuurlijk graag buiten. Waarom heb je anders een tuin? Het is alleen zo jammer dat wanneer het regent, ook al zijn het maar een paar druppels, je meteen naar binnen wordt gedreven. Met een overkapping in je tuin is dat probleem weg.

Er zijn erg veel soorten overkappingen die je in je tuin kunt plaatsen. Sommigen staan los, anderen bevestig je aan de gevel. Sommigen hebben alleen een dakje, anderen ook glazen wanden. Welke overkapping je ook wil, er zijn altijd een paar opties:

? Het bouwen en plaatsen uitbesteden;
? Het bouwen uitbesteden, het plaatsen zelf doen;
? de overkapping helemaal zelf bouwen

Handige Harry’s en Henriëttes

Sommige mensen zijn nu eenmaal hartstikke handig. Ze hangen zonder problemen een plank op en bouwen zo een eigen tafel. Ben jij zo’n handige Harry of Henriëtte? Dan kun je misschien ervoor kiezen om je tuinoverkapping zelf te bouwen. In dat geval kun je het op een aantal manieren aanpakken.

Je kunt ervoor kiezen om een bouwpakket te kopen. Sommige aanbieders leveren jou alles waarmee je de overkapping zelf in elkaar kunt zetten. Alleen het plaatsen moet je dan nog even zelf doen. Dit is prettig als je weinig tijd hebt of niet de handigheid om materialen op maat te maken. Het is ook praktisch wanneer je de juiste gereedschappen niet hebt of wil werken met een materiaal dat je niet zomaar zelf kunt vervaardigen of bewerken.

Een andere optie is om het complete project zelf op handen te nemen. Je kunt dan zelf materiaal kopen, bewerken, de overkapping volledig naar wens maken. Het is natuurlijk wel een nadeel dat je dan een stuk meer tijd kwijt bent aan je project. Het is mogelijk om volledig maatwerk toe te passen, maar de vraag is of dat nodig is voor jouw wens. Het is daarom altijd goed om even te verdiepen in allebei de mogelijkheden. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat je de voorkeur hebt voor een methode, en toch voor de andere kiest.

Overkappingen tegen de gevel

De eerste keuze die je maakt bij het kiezen voor een type overkapping, is de manier waarop het overeind blijft. Dat wil zeggen: staat de tuinoverkapping zelfstandig of tegen de gevel van je huis aan? Er zijn een aantal soorten overkappingen die je alleen tegen een gevel aan kunt bevestigen. Voorbeelden daarvan zijn de veranda en de schuifpui. Deze hebben een solide basis nodig.

Losstaande overkapping

Een schuur of tuinhuis is een voorbeeld van een overkapping zonder steun van de gevel. Een populaire optie in dat geval is de tuinkamer: een losstaande kamer in de tuin die vaak wordt gebruikt als gastenverblijf, kantoor of zelfs extra slaapkamer.

Welke overkapping je ook kiest: er zijn talloze opties. Vanaf nu kun je het hele jaar door genieten van je buitenruimte!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie