Afbeelding
Afbeelding van Maria Godfrida via Pixabay

Haarlemmermeer, mooi én duurzaam wonen

6 april 2023 om 07:37 Partnercontent

De gemeente Haarlemmermeer, zet steeds meer in op duurzaamheid. Met natuur- en recreatiegebieden dichtbij, weten inwoners hoe belangrijk het is om deze mooie omgeving te beschermen. De gemeente wil dat nog meer stimuleren, door meer te informeren over duurzame maatregelen en door subsidie beschikbaar te stellen. Daardoor kunt u als inwoner steeds voordeliger kiezen voor duurzaamheid! Door in te zetten op een groener Haarlemmermeer, draagt u niet alleen een steentje bij aan de gemeente, maar ook aan de verdere omgeving. Zo kan er samen worden gewerkt aan een beter milieu en klimaat. Dit kan al door simpele maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een sedumdak.

Welke duurzame maatregelen zijn er?

Er zijn verschillende duurzame maatregelen die u als inwoner kan nemen. Deze kunnen al heel klein beginnen: bijvoorbeeld het beter isoleren van een woning door tochtstrips en radiatorfolie te plaatsen. Het groener maken van uw tuin is een ander handig voorbeeld. U kunt bijvoorbeeld tegels vervangen door gras, plantjes of struiken. U kunt ook handig gebruik maken van uw dak, door er zonnepanelen of een sedumdak op te plaatsen. Voor nog grotere maatregelen kunt u een warmtepomp plaatsen, overstappen op een elektrische auto of uw woning opnieuw isoleren. Niet alle maatregelen zijn natuurlijk even haalbaar voor iedereen. Maar ook de kleinste acties kunnen al een groot effect hebben!

Subsidiemogelijkheden

In Haarlemmermeer is het mogelijk om voor een aantal van deze maatregelen subsidie te krijgen. U kunt bijvoorbeeld subsidie terug krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Ook kunt u via het Energieloket subsidie aanvragen voor verschillende isolatiemaatregelen, of voor aansluiting op het warmtenet. Daardoor wordt het verduurzamen van een woning extra voordelig! Wilt u veel impact maken maar niet een te grote investering doen, dan is een sedumdak ook een goede optie. Deze daken brengen veel voordelen met zich mee voor de omgeving, maar verdienen zich zelf in de loop der tijd terug. Daardoor valt het mee met de kosten die u er aanvankelijk aan uit geeft.

Kies voor een groendak!

Een groendak is één van de makkelijkste manieren om een woning in Haarlemmermeer voordelig te verduurzamen. Het zorgt voor een betere afvoer en opslag van regenwater, vermindert de omgevingstemperatuur en filter de lucht voor een betere luchtkwaliteit. Ook draagt het dak bij aan een sterkere biodiversiteit, trekt het bijen en vlinders aan, en heeft het een positief effect op de gezondheid van omwonenden. Meer groen in de buurt zorgt namelijk voor minder stress, betere slaap en gelukkigere mensen! Ook verhoogt een sedumdak de waarde van een woning en verhoogt het de isolatiewaarde van een huis. Het sedum vormt een extra laag op de dakbedekking, waardoor er minder hoeft te worden gestookt en de energierekening omlaag gaat. Ook de onderliggende dakbedekking profiteert van een groendak: deze gaat wel dubbel zo lang mee als een dak zonder sedum! Op den duur kan een groendak dus een hoop geld besparen, waardoor de investering vanzelf wordt terug verdient.

Haarlemmermeer, voorbereid op de toekomst

Net als alle gemeenten in Nederland, moet ook Haarlemmermeer zich voorbereiden op de toekomst. We krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals zwaardere regenbuien die langer aanhouden, of periodes van droogte waarin het erg heet wordt. Om te zorgen dat onze dorpen en steden deze veranderingen aankunnen, moeten we anders gaan nadenken over hoe we de gemeenten inrichten. Meer groen in de omgeving zorgt er voor dat hittegolven beter uit te houden zijn, en andere manieren van wateropslag zorgt dat we overstromingen kunnen voorkomen. Door nu al na te denken over de manier waarop we onze woningen aan kunnen passen aan de toekomst, voorkomen we latere problemen. Zet daarom in op duurzame maatregelen, en draag bij aan een toekomstbestendig Haarlemmermeer!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie