Lekker dobberen midden op het water.
Lekker dobberen midden op het water. Jan Aukes

Van corona tot blauwalg

12 augustus 2020 om 09:22 Recreatie

HAARLEMMERMEER Zit je al weken thuis, mag je in de hitte eindelijk weer er op uit, sta je in lange rijen om bij verkoeling te komen, wordt afgeraden te zwemmen… Zo is voor sommige mensen het afgelopen weekend verlopen. Gelukkig was er ook een hoop leuks te beleven.

HAARLEMMERMEERSE BOS Ben je al weken je handen aan het wassen om corona te voorkomen, wordt je op een bloedhete dag geconfronteerd met een ander natuurverschijnsel: blauwalg. Bij alle zwemplekken in het Haarlemmermeerse Bos hangen de waarschuwingen ‘ZWEMMEN ONTRADEN’. HAP-raadslid Nikkie Elfers heeft al vragen gesteld, want deze problemen zouden met beluchting en een werkend circulatiesysteem dit jaar voorbij zijn. Het is nog wachten op het antwoord.

DAGJESMENSEN Bij beide plassen (Toolenburg) was het zondag gezellig druk. De hitte had de meeste mensen uit hun huizen gejaagd en onder de dikke zonnecrème probeerden de meesten even de coronatijd achter zich te laten. Dat lukte iets te goed; mensen schatten rond een verkoelend meer blijkbaar 1½ meter heel anders in dan in een winkelcentrum. Daar zijn overigens wel beduidend meer waarschuwingen te vinden dan rond de plassen.

HITTEGOLF Op zoek naar verkoeling is ook weer niet gek met een heuse hittegolf. Er is sprake van een officiële hittegolf als het in De Bilt minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. Sinds 5 augustus waren de maxima voor De Bilt: 28,3 graden, 31,0, 34,0, 34,6 en zondag steeg het kwik al snel boven de 25 et voila.

GASTVRIJ Hoewel onze huisfotograaf steeds vaker merkt dat mensen liever niet op de foto willen, trof hij zondag toch nog wat gastvrijheid. Een familiegroep uit Syrië was lekker aan het barbecueën. De families wonen allemaal buiten de Haarlemmermeer en kwamen naar het Haarlemmermeerse Bos om gezellig samen te zijn met een hapje en drankje. En zoals dat blijkbaar gaat in hun cultuur zat Jan al snel een lekker hapje mee te eten.

HONDEN Het hondenuitlaatgebied bij de Toolenburgse plas was ook open en het is goed om te zien dat juist met deze temperaturen de hond even kan afkoelen. Het moment om te laten zien dat je een goed baasje bent en niet de hond in de auto opsluit om zelf te gaan zwemmen. Een nadeel is dat je als je de hond zo lekker bezig ziet, je zelf ook zin krijgt. Voor sommigen geen enkel probleem!

KEURIG Op maandagochtend rond 9.00 is het stil in het Haarlemmermeerse Bos. Een paar mensen wandelt door het gebied, iemand ligt te slapen in een auto op het terrein, maar er is nog niemand op het water. Wat opvalt is dat het gebied er werkelijk keurig bij ligt. Geen hopen afval, geen achtergelaten zooi, lege vuilnisbakken; alsof er geen druk weekend geweest is. En de temperatuur ligt dan alweer rond de 25 graden. Jammer van de blauwalg...

Ook honden zochten verkoeling in het water.
Heerlijk genieten van de zon en van elkaar.
Ook de schaduw biedt verkoeling.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie