Afbeelding
René de Leeuw

Schiphol zag lichte stijging aantal reizigers in 2019

7 januari 2020 om 08:45 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Schiphol zag vorig jaar 71,7 miljoen reizigers voorbijkomen. Dat is 1 procent meer dan het jaar ervoor, maakte de luchthaven maandag bekend. Het aantal vliegbewegingen daalde ten opzichte van 2018 met 0,5 procent naar 496.833.

VRACHTDe hoeveelheid vracht die via Schiphol werd vervoerd nam af, met 9 procent tot 1,6 miljoen ton. Vorig jaar daalde het vrachtvolume ook al. Volgens Schiphol-topman Dick Benschop heeft de vrachtsector extra aandacht nodig en is de situatie "kritisch". De afname heeft te maken met het verminderen van het aantal vluchten met alleen maar vracht, zogenoemde full freighters. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat Schiphol aan zijn plafond zit met het aantal vliegbewegingen. Benschop zegt in overleg te zijn met de overheid om deze sector zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen.

BESTEMMINGEN Het aantal bestemmingen vanaf de grootste luchthaven van Nederland nam daarentegen toe tot 333, zes meer dan een jaar eerder. Nieuw waren onder meer Brest, Eilat, een nieuwe luchthaven in Istanbul, Las Vegas en Natal.

Schiphol zit momenteel tegen een grens van maximum 500.000 vliegbewegingen per jaar. De luchthaven pleit voor een gematigde groei in de komende jaren. Het kabinet moet daar binnenkort een beslissing over nemen.

ANDERE LUCHTHAVENS Verder werd bekend dat Eindhoven Airport vorig jaar 6,7 miljoen reizigers voorbij zag komen, een toename van 9 procent. Het aantal vliegbewegingen steeg hier met 7 procent tot 41.438 vliegbewegingen naar 89 bestemmingen. Rotterdam-The Hague Airport telde 2,1 miljoen reizigers, 10 procent meer dan in 2018. Ook hier steeg het aantal vliegbewegingen, met 7 procent tot 16.683 naar 48 bestemmingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie