Charlotte van der Meij.
Charlotte van der Meij. Jur Engelchor Fotografie

Raadsmeerderheid: geen apart beleid voor vrouwen met beperking

22 november 2019 om 09:57 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer zou apart beleid moeten maken voor vrouwen en meisjes met een beperking. Dat bepleitte D66-raadslid Charlotte van der Meij donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad.

De discussie was naar aanleiding van het VN-verdrag over mensen met een handicap. In een artikel uit dat verdrag staat helder dat gemeenten maatregelen zouden moeten nemen om de positie van vrouwen met een beperking te verbeteren. De Rekenkamercommissie (RKC) heeft dat standpunt onderschreven.

Raadslid Van der Meij vond het niet meer dan logisch dat er extra aandacht komt voor de positie van vrouwen en meisjes met een handicap. Zij wees erop dat deze groep in feite dubbel wordt gediscrimineerd: én omdat ze een beperking hebben én omdat ze vrouw of meisje zijn.

Charlotte van der Meij benadrukte dat vrouwen met een beperking 35 procent meer kans maken slachtoffer te worden van allerhande geweld dan mensen zonder beperking. Bij mannen ligt dat percentage op 15 procent.

Het D66-raadslid kreeg weinig bijval voor haar standpunt. Alleen Forza! en Gezond Haarlemmermeer spraken zich min of meer uit voor speciale aandacht voor deze doelgroep.

Andere raadsfracties stelden juist dat je geen onderscheid moet maken tussen mannen en vrouwen. HAP-raadslid Jeannette Koolmoes voerde aan dat er ook veel mannen met een beperking slachtoffer worden van (seksueel) geweld en dat die groep ook recht heeft op steun.

VVD-raadslid Erik Boscher meende dat er geen enkele noodzaak om apart beleid te maken zoals D66 wil. Hij sprak over een 'papieren werkelijkheid'. “Je moet geen beleid maken om beleid te maken.”

Ook wethouder Marjolein Steffens-van de Water zei weinig behoefte te hebben aan een aparte behandeling voor vrouwen en meisjes. Volgens haar gebeurt er op dit moment al genoeg op het gebied van hulp aan zowel mannen als vrouwen met een beperking.

D66-raadslid Van der Meij zei 'flabbergasted' te zijn over zo weinig steun voor haar pleidooi.

De voltallige raad was wel erg te spreken over de aandacht die er in Haarlemmermeer is voor de positie van gehandicapten. Uit onderzoek van de gezamenlijke rekenkamers blijkt dat Haarlemmermeer met drie andere gemeenten tot de koplopers behoort op dit terrein.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie